Vulin i Sijarto otvorili interkonektor kojim će gas Balkanskim tokom stići u Mađarsku 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto otvorili su danas u Segedinu interkonektor, kojim će gas preko Srbije „Balkanskim tokom“ stizati u tu zemlju i ocenili da taj gasovod obezbeđuje energetsku sigurnost privrede i građana dve zemlje.

„Činjenica je da možemo da obezbedimo nesmetano snabdevanje gasom naše stanovništvo i privredu i kažemo da smo i na tom planu suverene i uspešne zemlje“, rekao je Vulin.

Dodao je da je za Srbiju gasovod od ogromnog značaja, jer je od zemlje koja je plaćala tranzit postala zemlja koja naplaćuje tranzit.

Sijarto je rekao da je snabdevanje gasom pitanje suvereniteta jedne zemlje, jer ukoliko nije sposobna da to reši, izložena je stranim pritiscima.

Snabdevanje gasom nije, kako je rekao, ni ideološko ni političko pitanje, jer ideologijom i politikom se ne obezbeđuje grejanje stanova i rad industrije.

On je zahvalio kompanijama koje su u roku završile svoj deo posla kako bi gasovod sutra u šest sati mogao da potekne.

„To je novo fantastično poglavlje saradnje između Mađarske i Srbije, jer smo obezbedili gas iz južnog pravca. Hvala, ministre (Vulin), što smo proteklih godina uvek bili pouzdani partneri u ovom poslu“, rekao je  Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari