Za najbolje proizvođače organske hrane po 500.000 dinara 1

Proizvođači organske hrane Marko Stojadinović iz sela Grgure u okolini Blaca, Bio salaš Idei iz Temerina i Ratko Aksentijević iz Dražinića pokraj Kraljeva kao najbolji na konkursu NLB banke dobili su danas po 500.000 dinara. Na tradicionalni konkurs NLB banke ove godine prijavio se 61 proizvođač.

– U finale je ušlo sedam projekata, a troje je nagrađeno. Obišli smo svih sedam gazdinstava od Vranjske Banje do Temerina. Najviše prijava stiglo je iz Vojvodine 17, a potom i iz Južne Srbije njih 13. Bilo je i devet projekata iz Beograda – rekla je predsednica žirija, profesorka Snežana Oljača predstavljajući rezultate konkursa.
U Srbiji trenutno ima negde 3.400 proizvođača organske hrane, a da bi ih bilo više neophodno je i da država poradi na tome. Na to je pažnju skrenuo i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je dodelio nagrade i rekao kako se trrenutno radi na zakonu o organskoj proizvodnji kao i o zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Nedimović je rekao da država trenutno subvencioniše 2.004 kredita.
Vlasnica Bio salaša Idei, Tamara već zna na šta će ona i suprug potrošiti svoju nagradu.
– Već se zna, naručili smo sejalicu za motokultivator. Većinu stvari radimo ručno, tako da nam to treba – rekla je Tamara Idei. Oni na svom salašu proizvode gotovo sve od belog luka, do peršuna, žalfije, koprive, ali i integralnog brašna, hleba, masti i dimljene bele slanine od mangulice.
S druge strane, gazdinstvo Stojadinovića iz sela Grgure ima zaokružen ceo proizvodni proces, od stočarstva do voćarstva.
– Imamo 23 muzne krave, osam hektara voća i do sedam hektara ratarske proizvodnje – kaže Marko Stojadinović. Plasiranje svežeg proizvoda im je otežano jer su daleko od grada, ali zato rade na tome da što više ulažu u finalizaciju proizvoda – pekmez, džem, kompot, suve šljive, jabuke, kruške.
Jedan od nagrađenih je i Ratko Aksentijević iz Dražinića koji se udružio sa još 88 gazdinstava na području Golije i trenutno su u procesu konverzije – što znači da će njihovi proizvodi biti organski tek za dve godine i tada će dobiti sertfikat i moći da ga izvoze. Do tada, rade udruženo i trenutno imaju 600 grla goveda i 700 grla ovaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari