Za šest stranih kompanija 23 miliona evra podsticaja 1Foto: FoNet Slobodan Miljević

Ministarstvo privrede dostavilo je Danasu podatke o investicijama koje će država podržati, a koji dan posle sednice Saveta za ekonomski razvoj, gde je o tome odlučivano, iz tehničkih razloga nisu bili dostupni.

Prema toj informaciji, država će iz budžeta, po kriterijumu broja radnih mesta ili vrednosti investicije, sa oko 22,9 miliona evra podržati ukupno šest stranih kompanija čija ukupna ulaganja dostižu više od 82,6 miliona evra.

Najveća po obimu investicija realizovaće se u Kruševcu, gde je austrijski Kromberg planirao izgradnju fabrike kablovskih instalacija za automobilsku industriju, u koju će uložiti oko 26 miliona evra, a u narednih nekoliko godina očekuje se da će zaposliti 2.500 novih radnika. Slični su i planovi nemačkog Leonija, koji pored postojećih pogona u Prokuplju i Doljevcu, planira da u Nišu otvori pogon za izradu auto-kablova, u koji će uložiti 22 miliona evra a posao će dobiti 2.200 radnika.
Nešto manja je investicija porodične kompanije Preti grup iz Bangladeša, koja će u Somboru uložiti 14,4 miliona evra u izgradnju i opremanje pogona za izradu pletene trikotaže i džempera, a na posao u narednih nekoliko godina može da računa oko 1.100 radnika. U Beogradu preduzeće iz sistema britanske Endava grupe planira da investira u proširenje kapaciteta za razvoj softvera. Plan predviđa ulaganje od 4,4 miliona evra u opremu, prostor i zapošljavanje 324 nova radnika na neodređeno vreme u narednih nekoliko godina. Italijanska kompanija Aunde, koja u Jagodini već ima fabriku presvlaka za auto-sedišta, proširiće kapacitete i u okolini tog grada izgraditi nove pogone vredne 3,4 miliona evra gde će posao u narednih nekoliko godina naći 379 radnika.

Jedini braunfild program realizuje se u Pećincima, gde je tuniska firma Coficab, koja se bavi proizvodnjom žica i kablova za automobilsku industriju, već kupila lokaciju Rolomatika i počela sa radom a sada zapošljava 69 radnika. Planiraju da ulože još 12,4 miliona evra i u narednih nekoliko godina zaposle još 111 novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari