Za vozila na električni pogon i hibride u 2020. godini do 120 miliona dinara 1Foto: Pixabay/Mmurphy

Uredbom Vlade Srbije o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni pogon i hibride u 2020. godini dodeljuju se podsticajna sredstva do 120 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Sredstva za subvencionisanu kupovinu vozila dodeljuju se za kupovinu jednog vozila, a pravo na subvencije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila nemaju pravna lica i preduzetnici koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

„Ovom uredbom neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa po kategorijama vozila po srednjem dnevnom kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Za moped i laki tricikl dodeljuje se 250 evra, za motocikle 500 evra, za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo na električni pogon 5.000 evra, dok je za vozila vrste M1 i N1 3.500 evra, a za hibridna vozila je 2.500 evra.

„Uredbom je u odnosu na način kupovine vozila propisan i postupak uplate subvencija, i propisano da se zahtev za dodelu subvencija podnosi Ministarstvu zaštite životne sredine, sa navodjenjem dokumentacije koja se podnosi uz Zahtev“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari