Za ženske inovativne ideje 100 miliona dinara 1

Prema podacima nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost na rukovodećim i funkcionerskim pozicijama muškarci čine 58, a žene 26 odsto, rekao je
ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović…

…povodom predstavljanja ciljeva i statusa Programa podrške razvoju i promocije ženskog inovacionog preduzetništva za koji su opredeljena bespovratna sredstva u visini od 100 miliona dinara, a čiji projekat je podržala Skupština grada Beograda, i Kancelarija za mlade.

On ističe da zaposlenih muškaraca u Srbiji ima dva puta više od žena, te objašnjava da su na konkursima za posao žene često odbijene pod izgovorom da određeni poslovi nisu za pripadnice ženskog pola, ili pak zbog starosti. Popović ističe da je glavni cilj programa unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz promociju, afirmaciju, i direktnu podršku u realizaciji njihovih ideja. Takođe, ukazuje i na bitnost edukacije, konstantnog učenja i rada na sebi.

– Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, i na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje startap kompanije, da slede svoje snove, i postanu uspešne preduzetnice. Imamo veliki broj pristiglih prijava, a projekat ćemo nastaviti i u sledećoj godini kako bismo osigurali da sve dobre ideje dobiju adekvatnu podršku, kazao je Popović.

On je dodao da Program nije namenjen isključivo tehnološkim preduzetnicama, već jednako i domaćicama u seoskim i manje razvijenim sredinama sa dobrom idejom i osećajem za biznis.

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević istakao je da je u Beogradu smanjen broj nezaposlenih lica, i pokrenut točak preduzetništva, ali smatra da žene posustaju od samostalnog biznisa zbog straha od rizika, i novijih stvari.

– Pored promocije i afirmacije preduzetništva, posebno je važno da stavimo akcenat na preduzetnice, kako bi otklonili rodno zasnovane stereotipe i ohrabrili žene da pokrenu svoje kompanije, naglasio je Petronijević i dodao da su oni kao jedinica lokalne samouprave spremni da budućim preduzetnicima daju „vetar u leđa“.

Svoje iskustvo sa prisutnima je podelila tekstilna dizajnerka Ivanka Stamenović, koja je nakon otkaza, rešila da započne samostalno posao, pa je sada predsednica udruženja EkoBag.

– Oduvek sam imala preduzetnički duh, puno entuzijazma i ideja, tako mi ni situacija kada sam ostala bez posla nije teško pala. Završila sam obuku kreativnog šivenja u organizaciji IDS-a i nakon toga sam sa koleginicom osnovala prvo ekološko socijalno preduzeće u Srbiji – Eko Bag. Počele smo da šijemo torbe od bilborda i zapošljavamo žene starije od 50 godina, koje pripadaju teško zapošljivoj grupi pogođenoj tranzicijom. Tako je bilo tada, a ni danas se nije promenilo.

Na raspisani javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva mogu se javiti i jedinice lokalne samouprave, ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa jedinicima lokalne samouprave, u zavisnosti od toga za koju meru, odnosno aktivnost u okviru Programa se konkuriše. Dobitnici bespovratnih sredstava će u okviru predviđenih aktivnosti raspisati konkurse na koje se mogu prijaviti isključivo žene, a više informacija mogu naći na sajtu www.inovacije.gov.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari