Zadržana referentna kamata na tri odsto 1Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, pri čemu je imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se vratila u granice cilja i u junu je iznosila 2,3 odsto na međugodišnjem nivou.

Prema avgustovskoj centralnoj projekciji, Narodna banka očekuje da će se međugodišnja inflacija i u naredne dve godine kretati u granicama cilja.

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i kreću se oko projektovanih tri odsto u narednih dve godine.

Izvršni odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose privrednom rastu, koji se ubrzava i prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku u prvoj polovini ove godine iznosio je 4,5 odsto. Smatra se da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi zakazana je za 6. septembar, saopštila je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari