Zajam EBRD za energetsku efikasnost stambenih zgrada u Šapcu 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je obezbedila zajam od 2,5 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti do 40 stambenih zgrada u Šapcu, što će građanima Šapca doneti korist u vidu smanjene potrošnje energije, manjih troškova i manjeg nivoa ugljen dioksida u gradu.

Rekonstrukcija će obuhvatiti termoizolaciju, kao i ugradnju modernih uređaja koji regulišu toplotu i računaju troškove potrošnje i grejanja, precizirano je u saopštenju.

Dodaje se da je 40 zgrada odabrano na osnovu interesa koje su izrazili stanari putem istraživanja koje su sprovele stambene zajednice 2018. godine, a prioritet je dat zgradama sa većom potrošnjom i većim grejnim površinama.

Projekat će sprovesti Šabačka toplana, javno komunalno preduzeće u vlasništvu grada Šapca.

„Drago nam je što podržavamo inicijativu i model finansiranja Šabačke toplane za energetsku efikasnost u stambenim zgradama i nadamo se da ćemo imati prilike da podržimo slične inicijative i u drugim gradovima širom Srbije“, izjavila je Regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan Zuzana Hargitaj (Zsuzsanna Hargitai).

Stambeni sektor je jedan od najvećih potrošača energije u Srbiji, gde je prosečna potrošnja energije do tri puta veća nego u razvijenim evropskim zemljama, podsetili su iz EBRD.

Stari građevinski fond, izgrađen između 1950-ih i 1980-ih godina sa nedovoljnom ili nikakvom toplotnom izolacijom, proizvodi velike gubitke energije.

Procene pokazuju da bi se energetska efikasnost mogla unaprediti do čak 70 odsto.

Grad Šabac je jedan od pionira u merama energetske efikasnosti u sektoru stambenih zgrada u Srbiji.

Pored Šapca, EBRD sarađuje i sa Vladom Vojvodine, na projektu poboljšanja energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada kao što su škole, obdaništa i administrativne zgrade.

Podrška projektima u oblasti energetske efikasnosti je ključni deo mandata EBRD-a i banka povećava svoju podršku zelenim projektima u Srbiji.

EBRD je u Srbiju do sada uložila više od pet milijardi evra u 238 projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari