Zajedno: Pokrećemo inicijativu za hitno donošenje paketa mera za pomoć poljoprivredi 1BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Opoziciona stranka Zajedno pokrenuće inicijativu u Skupštini Srbije za hitno donošenje paketa mera koje će sprečiti dalji sunovrat poljoprivrede i time omogućiti da sledeće godine građani imaju šta da jedu.

„S obzirom da naše afirmativne predloge za rešavanje nagomilanih problema u poljoprivredi vlast ignoriše, odlučili smo da pokrenemo inicijativu u Narodnoj skupštini Republike Srbije za hitno donošenje mera kako bi se pomoglo poljoprivrednicima kojima je pomoć u ovom trenutku neophodna“, saopštila je ta stranka. Kako se navodi, ljudi su ogorčeni jer su pretrpeli nezapamćene gubitke ove godine, a na lošu situaciju uticalo je enormno poskupljenje goriva i đubriva, ekstremni klimatski uslovi i kontrolisane a niske otkupne cene većine poljoprivrednih proizvoda. Dodaje se da je situacija u stočarstvu toliko loša da se rasprodaju krave zbog niske otkupne cene mleka i visoke cene stočne hrane. Agrarni budžet u Republici Srbiji je manji od pet odsto od ukupnog budžeta, dok je u drugim zemljama višestruko veći, a u Evropskoj uniji neke zemlje prepoznale su veliku potrebu za hranom, te za poljoprivredu izdvajaju oko 35 odsto od ukupnog budžeta.

„Ovo su naši konkretni zahtevi hitnih mera: subvencija po hektaru od 200 evra, gorivo za poljoprivrednike bez akcize, povećanje regresa za djubrivo po hektaru, popust za kupovinu semena za predstojeću setvu, kao i hitnu pomoć stočarstvu, i momentalna isplata svih dugovanja prema poljoprivrednim proizvodjačima iz prethodnog perioda“, navode iz Zajedno. Ta stranka ukazuje da je u Srbiji poljoprivreda stub privrede, a poljoprivredni proizvođači već godinama čuvaju socijalni mir. „Ukoliko država nema sredstava u agrarnom budžetu da se sprovedu ove mere, tražićemo da se odreknu nekih drugih, rasipničkih investicija, kao što je to na primer izgradnja stadiona širom Srbije i drugih megalomanskih projekata“, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari