Aleksić: Država se odriče seljaka zarad interesa tajkuna bliskih režimu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Poljoprivreda je na izdisaju jer se država odriče seljaka zarad interesa tajkuna bliskih režimu, dok sve evropske države ulažu u proizvodnju hrane, rekao je danas šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić.

Aleksić se u Trsteniku bavi proizvodnjom jabuka, paradajza, celera i povrća.

„Paradajz smo prošle godine prodavali za 50 dinara po kilogramu, a sada za 30 dinara. Proizvođači su šljive prodavali za 40 dinara po kilogramu, a sada su morali da prodaju za 20 dinara“, naveo je Aleksić. Aleksić je istakao da cene u prodavnicama, međutim, nisu niže i građani i dalje skupo plaćaju voće i povrće. „Kajmak kupe i strahovito se bogate tajkuni monopolisti koji su bliski režimu Aleksandra Vučića, kao i veliki trgovinski lanci“, rekao je Aleksić, i dodao da je „Vučić uništio poljoprivredu, kao što je uništio i sve institucije“.

„Paralelno sa njihovim bogaćenjem traje ubijanje sela. Nigde u razvijenom svetu ne postoji država koja uništava sopstvene poljoprivrednike zarad interesa šačice monopolista, i to u situaciji u kojoj sledi velika ekonomska kriza koja bi mogla da se proširi i na krizu u snabdevanju hranom“, istakao je Aleksić. Aleksić je naveo da poljoprivrednici u Srbiji masovno prestaju da se bave proizvodnjom hrane, jer im je to potpuno neisplativo. „Zato pozivam vlast da prihvati ekonomske mere Narodne stranke, kojima je predviđeno da u naredne tri godine izdvajanje za poljoprivredu dostigne bar 10 odsto državnog budžeta, pošto je sada samo četiri odsto, dok je u evropskim državama prosek oko 30 procenata. Država mora da pomogne poljoprivrednicima kako bi se sprečila kriza u snabdevanju hranom“, zaključio je Aleksić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari