Započeo projekat energetske efikasnosti u stambenim zgradama u 16 gradova i opština 1Foto: Sremskomitrovački portal (mitrovica.info)

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) „Javni ESCO projekat“, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja i prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, program predviđa da se bespovratnim sredstvima stambenim zajednicama pokrivaju troškovi pripreme elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija, kao i 50 odsto vrednosti investicija. Preostalih 50 odsto vrednosti investicija građani bi otplaćivali sami, kroz račun za grejanje.

Prilikom otplate investicija, vodiće se računa da ukupan iznos godišnjeg izdatka za grejanje i otplate investicija u zbiru ne prelazi ili bude minimalno iznad vrednosti računa koji su stanari plaćali godišnje po paušalnom sistemu pre energetske sanacije.

U toku je priprema javnih poziva za prijavu zainteresovanih stambenih zajednica u 16 gradova i opština. Javni pozivi do sada su raspisani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju i Trsteniku. Očekuje se da uskoro javni pozivi budu raspisani i u Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a njegova vrednost iznosi 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Procenjuje se da će se u okviru projekta sanirati 500 zgrada i da će to omogućiti uštedu do 35 odsto energije ili oko 81.000 megavatsati godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari