Zaposleni poslali NBS na sud 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Sukob između rukovodstva Narodne banke Srbije i Sindikata radnika NBS stigao je i do suda kada je prošle nedelje održano ročište po tužbi sindikata da sud obaveže NBS da zaključi kolektivni ugovor.

Ročište se završilo odlaganjem na neodređeno vreme i zahtevom sindikata za izuzeće sudije Višeg suda u Beogradu zbog pristrasnosti.

Prema saznanjima Danasa u centralnoj banci vodi se borba oko toga da li će i ko će potpisati kolektivni ugovor što će značajno odrediti način zapošljavanja u Narodnoj banci ubuduće. Prema dokumentima u koje je Danas imao uvid NBS je započela pregovore sa Sindikatom radnika NBS u aprilu ove godine, da bi u julu, u sred pregovora o kolektivnom ugovoru, na zahtev drugog sindikata (SOSSNBS – Sindikalna organizacija samostalnog sindikata Narodna banka Srbije) utvrđivana reprezentativnost oba sindikata. Na tom sastanku nisu se pojavili predstavnici Sindikata radnika pa ih je NBS proglasila nereprezentativnim i faktički izbacila iz pregovora. S druge strane NBS je ponovo utvrdila reprezentativnost SOSSNBS, nakon što je prvi put to urađeno 2013. kada je sindikat i osnovan.

Sindikat radnika je uložio žalbu Odboru za rad socijalna i ekonomska pitanja pri Ministarstvu za rad ne samo na ukidanje svoje reprezentativnosti, već i tražeći da se poništi reprezentativnost drugog sindikata uz tvrdnju da njima ni originalno 2013. nije zakonito utvrđena reprezentativnost zbog proceduralnih razloga, ali i zato što su povezani sa poslodavcem, pošto su uglavnom direktori i menadžeri na funkcijama u ovom sindikatu.

Inače NBS je 3. aprila pokrenula pregovore o kolektivnom ugovoru nakon naloga Inspekcije rada iz marta da to po zakonu mora da učini s obzirom da je Sindikat radnika NBS pokrenuo inicijativu za pokretanje pregovora. Ovo bi bio prvi kolektivni ugovor u Narodnoj banci Srbije.

Kako tvrde u Sindikatu radnika NBS, oni su pozvali i drugi sindikat, SOSSNBS da im se pridruži u pregovorima, ali su oni to odbili. S druge strane, u SOSSNBS kažu da su oni pokrenuli inicijativu za kolektivno pregovaranje i da u pregovorima učestvuju od 3. aprila 2018. godine, kao i da su zaključili Protokol o kolektivnim pregovorima sa Narodnom bankom Srbije.

U Sindikatu radnika NBS navode da su oni još u januaru predali svu dokumentaciju poslovodstvu za utvrđivanje reprezentativnosti ali nikada nisu dobili rešenje. Takođe ističu i da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković 1. aprila poslala imejl predsedniku Komiteta sindikata evropskih centralnih banaka Tijeriju Desaniju u kome kaže da je započela pregovore sa sindikatom i u kome potvrđuje da Sindikat radnika ima 628 članova. Takođe, Sindikatu radnika nije jasno kako je NBS utvrdila da nisu reprezentativni kada su i u julu imali zakonom zahtevan broj članova za reprezentativnost. Ovaj sindikat je poslao i pisma Narodnoj skupštini i Agenciji za borbu protiv korupcije ukazujući da NBS nema strategiju razvoja predviđenu Zakonom o NBS, da nisu definisali potrebe za zapošljavanjem, da je NBS primila neodređen broj ljudi u radni odnos bez internih i javnih konkursa, da ne postoji uređen sistem zarada, kao ni sistem napredovanja i degradiranja u Narodnoj banci.

Narodna banka je u odgovoru Danasu istakla da „Ministarstvo za rad – Inspektorat za rad nije naložio Narodnoj banci Srbije da zaključi kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika Narodne banke Srbije – iz prostog razloga što za tako nešto nije nadležan, niti je na to zakonom ovlašćen“.

Oni dalje tvrde da je Sindikatu radnika Narodne banke Srbije poslednji put utvrđena reprezentativnost 2006. godine, a prema Zakonu o radu reprezentativnost sindikata se može preispitati na svake tri godine.

„Na osnovu zahteva za preispitivanje reprezentativnosti obe sindikalne organizacije u Narodnoj banci Srbije, koju je podnela Sindikalna organizacija samostalnog sindikata Narodna banka Srbije u julu 2018. godine, Sindikat radnika Narodne banke Srbije izgubio je svojstvo reprezentativnog sindikata kod poslodavca, dok je Sindikalnoj organizaciji samostalnog sindikata Narodna banka Srbije ponovo utvrđeno svojstvo reprezentativnosti, koje u Narodnoj banci Srbije ima od 2013. godine. S obzirom na to da je Sindikalna organizacija samostalnog sindikata Narodna banka Srbije jedini reprezentativni sindikat u Narodnoj banci Srbije, isti je jedini ovlašćen za zaključivanje kolektivnog ugovora“, navodi se u odgovoru NBS, mada nije odgovoreno na pitanje da li je NBS započela pregovore sa Sindikatom radnika NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari