Zaposleni traže da radi fabrika, a ne da se gradi poslovni centar 1Foto: Miroslav Dragojević

Predstavnici Udruženja akcionara i radnika BIP-a podneli su u četvrtak 12. avgusta zahtev Privrednom sudu u Beogradu za obustavljanje prodaje Beogradske industrije piva jer smatraju da se taj proces sprovodi na netransparentan način suprotstavljen interesima zaposlenih i malih akcionara, saznaje Danas u tom udruženju.

Kako predstavnici Udruženja akcionara i radnika BIP-a ističu za Danas zahtev je podnet jer stečajni upravnik nije sproveo postupak prodaje u skladu sa odredbama članova 131,132,133,135 i 136. Zakona o stečaju i Nacionalnim standardom broj 5.

– Drugim rečima stečajni upravnik proces sprovodi daleko od očiju javnosti, kako stručne, tako i one interesno povezane sa stečajnim dužnikom. Svojim radom pogoduje ciljevima interesnih grupa, koje žele da na mestu gde se sada nalazi fabrika BIP-a, niknu poslovno-stambeni objekti. Iako je u stečaju BIP normalno radi i proizvodi pivo. Ne postoji nijedan jedini ekonomski razlog to preduzeće sa dugačkom i slavnom tradicijom prestane da radi i da na njegovom mestu niknu tržni centri i poslovni prostor – kažu u Udruženju akcionara i radnika BIP-a.

U tom udruženju sumnjaju da je namera nadležnih da BIP prodaju nekom ko neće nastaviti sa proizvodnjom piva već će graditi poslovno-tržni centar činjenica da je planom detaljne regulacije oko Mostarske petlje, koji je donešen krajem 2019. godine, predviđena izgradnja komercijalnih sadržaja na prostoru na kojem se nalazi BIP.

Cilj izrade plana, kako se navodi u dokumentaciji, je formiranje novog gradskog centra uz stanicu „Prokop“, stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma. Od prvobitnog kompleksa trebalo bi da bude sačuvana Vajfertova kuća u Bulevaru vojvode Putnika 5 i podrum u kome je skladišteno pivo u bačvama i tankovima.

Realizacijom tog plana očekuje se transformacija površina privrednog zemljišta u komercijalne delatnosti.

– Sprovođenjem tendera za kupovinu BIP-a na ovakav način sprovodi se likvidacija još jednog privrednog giganta u Srbiji, podsećamo reč je o najvećoj pivari na Balkanu, osnovanoj 1836. godine, zarad pogodovanja građevinskoj interesnoj grupi. Nisu uzeti u obzir ni interesi vlasnika kapitala posebno nas malih akcionara, ukupno njih 5.063, koji se protivimo bilo kakvoj privatizaciji BIP-a bez da ona podrazumeva nastavak proivodnje. BIP mora da opstane i da bude prodat nekoj pivarskoj kompaniji koja će nastaviti sa proizvodnjom i sačuvati radna mesta u fabrici – objašnjavaju u Udruženju akcionara i radnika BIP-a.

Oni dodaju da je stečajni upravnik i u svom dosadašnjem radu „na pristrasan način pogodovao interesnim grupama“.

Kao primer navode izdavanje u zakup pivare i kasniji raskid ugovora, koji je obavljen bez konkursa, na unapred dogovoreni način i mimo interesa radnika i akcionara uz ogromnu štetu nanetu BIP-u i doprineo, kako kažu, njegovom daljem urušavanju.

Inače, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju BIP-a. čija je imovina procenjena na 4.176.045.698,69 dinara, dok depozit iznosi 833.209.140 dinara. Krajnji rok za dostavu ponuda je ponedeljak 16.avgust do 11 i 45 sati a otvaranje ponuda je istog dana u podne.

Beogradska industrija piva je privatizovana 2007. godine kada je njen većinski vlasnik postao litvansko-švedski konzorcijum na čelu sa kompanijom „Alita“ za 26,5 miliona evra.

Zbog neispunjavanja obaveza kupca, ugovor o prodaji je raskinut 2010. godine.

U aprilu 2017. godine makedonski biznismen Svetozar Janevski je zakupio proizvodne pogone BIP-a ali se iz tog statusa povukao nakon dve godine. Od tada fabrika funkcioniše i ostvaruje proizvodnju kao preduzeće u stečaju, a u tom statusu je od 2016 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.