Sutra se obeležava 25 godina od pogibije 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju: "Žene u crnom" traže da vlasti priznaju odgovornost 1Foto: FoNet Kabinet

Organizacija Žene u crnom će 23. aprila u 2.06 kod spomenika „Zašto?“ u Tašmajdanskom parku u Beogradu obeležiti 25. godišnjicu ubistva 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju.

Zajedno sa njima, komemoraciji će u znak saosećanja i solidarnosti sa porodicama ubijenih prisustvovati i učesnice regionalnog sastanka „Ženski sud: feministički pristup pravdi“ iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Ta organizacija je u saopštenju podsetila da je 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije pogođena i zgrada RTS u Aberdarevoj ulici, u Beogradu, a u tom trenutku u zgradi se nalazilo 16 radnika, koji su tom prilikom poginuli.

Odgovornost za njihovu smrt, prema sudski utvrđenoj činjeničnoj istini, snosi bivši direktor RTS Dragoljub Milanović. Uprkos tome što je imao jasnih saznanja da će zgrada RTS biti bombardovana, nije o tome obavestio svoje zaposlene, navele su Žene u crnom.

„Dragoljub Milanović, kao i celokupni režim Slobodana Miloševića, u kojem je tada ministar informisanja bio Aleksandar Vučić, snose odgovornost za žrtvovanje nevinih ljudi“, poručile su Žene u crnom, koje su uputile zahtev vlastima Srbije da obeštete porodice žrtava i da priznaju svoju odgovornost za taj zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari