Zašto državna banka Zvezdi otpisuje 10 miliona evra 1Foto: STARSPORT

Prema rečima predsednika Nadzornog odbora FK Crvena zvezda, koji je ujedno i sudija Apelacionog suda, Dragana Miloševića, ovaj fudbalski klub sklopio je sporazum sa Agencijom za osiguranje depozita koja upravlja državnim bankama u stečaju po kome je Crvenoj zvezdi otpisan dug za kamate Novoj Agrobanci od 10 miliona evra.

U intervjuu koji je dao za portal redstarbelgrade.rs Milošević je istakao da imaju „sklopljen aranžman u kome je dug 6,8 miliona evra, kamate su otpisane. Od septembra 2020. godine kreću rate, u pet godišnjih jednakih rata treba da se isplati taj dug. Pre sporazuma je ukupni dug sa kamatama prema Agrobanci bio 17 miliona evra“. Prema objašnjenju sudije koji je do ove godine bio sudija Višeg suda Posebnog odeljenja za organizovani kriminal i pri tom bio i sudija na slučajevima povezanim sa Agrobankom, „Agrobanka je otišla u stečaj, sve svoje dugove naplaćuju po principu da se sve kamate otpisuju, bavimo se samo glavnim dugom.

Zvezda bi sa 100 odsto davanja bila negativan slučaj, jer sam prilično siguran da nijedan dužnik Agrobanke nije platio 100 odsto glavnog duga. Oko 200 miliona kvalitetnijih potraživanja Agrobanke su otišla po ceni od 11,29 odsto. Toliko su kupljena od strane stranog fonda, to su najkvalitetnija potraživanja koja je Agrobanka imala, gde postoje stabilne hipoteke“, objasnio je Milošević.

Advokat Branko Pavlović dovodi u pitanje ovakvu praksu Agencije za osiguranje depozita i ističe da nedomaćinski upravljaju državnim kapitalom.

„On je u pravu da je praksa Agencije za osiguranje depozita otpis kamata dužnicima čime arče državni kapital. Ako želimo red u finansijskom sistemu, mora se uraditi revizija poslovanja Agencije, za koju mislim da katastrofalno štiti državne interese u bankama. Možda bismo na kraju došli do istog zaključka kao i oni, ali bismo bar znali na osnovu čega su donete te odluke o otpisima. Inače, Nova Agrobanka je gurnuta pod led, a da država nije dozvolila da se uradi nezavisna revizija poslovanja banke koju su tražili mali akcionari, tako što se predstavnik države nije pojavio na skupštini akcionara i nije obezbedio kvorum“, napominje on. On dodaje i da ne vidi razlog zašto bi se otpisala cela kamata, a za to ne može biti razlog to što svima otpisuju kamate.

„Treba da postoji predvidivost, ali u zaštiti državnog kapitala“, kategoričan je Pavlović.

Prema finansijskim izveštajima za 2018. godinu Crvena zvezda je imala finansijske obaveze od 5,4 milijarde dinara ili oko 45,8 miliona evra. Jedan deo, oko 750 miliona dinara nastao je tako što Crvena zvezda nije ispunila prethodni sporazum sa AOD napravljen 2017. godine po kome je trebalo da otplati u šest kvartalnih rata u narednih 18 meseci polovinu duga Novoj Agrobanci u stečaju, da bi druga polovina bila otpisana. Rok za otplatu je bio 7. januar 2019. godine, a klub nije ispunio obaveze pa je dug koji je bio otpisan ponovo pripisan.

Ekonomista Danilo Šuković, koji je svojevremeno bio i član Upravnog odbora Agrobanke, smatra da nije sporno ako je Crvenoj zvezdi otpisan deo duga, ako je to urađeno pod istim uslovima kao i ostalima, jer se radi o problematičnim kreditima.

„Govorilo se da je dug Crvene zvezde oko 50 miliona evra, pa da će se to sanirati, ali to ide jako teško. Ako je Zvezda u lošem ekonomskom stanju, onda probaš da izvučeš šta možeš. A Crvena zvezda jeste loš dužnik i ako danas dobro stoji finansijski, sutra je već pitanje šta će biti i da li će moći uopšte da vraća dugove“, smatra Šuković.

Inače, klub je u 2018. godini ostvario dobitak od 272,6 miliona dinara, a ukupan akumulirani gubitak iskazan u bilansu stanja na dan 31. decembra 2018. godine iznosio je 5,4 milijarde dinara. „Klub posluje sa velikim nedostatkom trajnog kapitala i obrtnih sredstava, a kratkoročne obaveze kluba su veće od obrtne imovine za iznos od 5,35 milijardi dinara, a neraspoređeni dobitak iznosio je 1,6 milijardi. Pored toga, u 2018. godini tekući računi kluba su bili u blokadi ukupno 53 dana“, navodi se u napomenama revizora uz finansijski izveštaj.

Inače Dušan Antonić, bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke kome se sudi za zloupotrebe, svojevremeno je, 2013. godine, pred Specijalnim sudom, rekao da nisu ušli u sport zbog navijanja, nego zbog ekonomskog interesa.

„Dali smo hipotekama vrlo dobro obezbeđene kredite Crvenoj zvezdi i Partizanu, imali smo ljude u njihovim upravnim odborima i bili smo vrlo dobro informisani“, rekao je u jednom trenutku Dušan Antonić, na šta ga je sudija Dragan Milošević (sada član NO Zvezde) upozorio da se drži optužnice, a okrivljeni je uzvratio da je zbog kredita Zvezdi protiv njega podneta krivična prijava.

Inače, kada se govori o obezbeđenju kredita, radi se o hipotekama na stadion Crvene zvezde „Rajko Mitić“, kao i na prostorije kluba. Zanimljivo je da Zvezdi nije kredite davao samo menadžment Agrobanke, već i Nove Agrobanke koju je država osnovala na razvalinama Agrobanke.

Takođe je zanimljivo i da su deo obaveza Crvene zvezde prema Novoj Agrobanci  potencijalne obaveze po osnovu Ugovora o jemstvu od 18. jula 2011. godine za kredit firmi Europark. Na dan 31. decembra 2018. godine Europark je dugovao 441,8 miliona dinara po osnovu glavnice i kamate. U napomenama uz finansijski izveštaj navodi se da „Klub ne očekuje realizaciju ove obaveze s obzirom da će do kraja doći do novog sporazuma o regulisanju obaveza sa Novom Agrobankom u stečaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari