Zašto je cena peleta u Srbiji „otišla u nebesa“?

U Privrednoj komori Srbije za Danas objašnjavaju uzroke "eksplozije" cene ogreva

Ostavite komentar


  1. LAŽ je da kubik drva košta 9000 dinara. To je 75 eura. Tačno je da problem prave Srbijašume i posrednici između Srbijašuma i proizvođača peleta. A ako će mo iskreno i proizvođači nisu ništa manje krivi. I oni koriste situaciju za dodatnu zaradu. Sve u svemu, svi zarađuju na ovom jadnom srpskom građaninu. Ili nije jadan…

  2. A sta ce kad poseku sve sume po Srbiji. Za sada im dobro ide, jer Fruska Gora nestaje pred nasim ocima. Ovo su terminatori koji brisu sve pred sobom.

  3. Hrast u Vojvodini, sa dovozom pred kuću i istovarom – 8.200 din / metar.

  4. Strasno je sto se kod nas zdrava suma sece i pretvara u pelet. O ostalom nemam reci, hohstaplersko JP se poigrava sa hohstaplerskim privatnim preduzecima, vidi cuda.

  5. Kradja tako im je dozvoljeno da radi ko sta hoce dok jedni upadaju u siromastvo drugi se bogate .Tacnije cena peleta je pocela da divlja jos od decembra prosle god. vlasnici stovarista su svake sedmice podizali cene ,radi ko sta oce a gospoda sa vlasti cuti

  6. Zato sto od vlasti pa sve do peleta svi eksploatisu populaciju za zaradu sta vam tu nije jasno .
    Populacija je tu samo zbog zarade hleb mleko ugalj drvo pelet porez ….

  7. Meni je čovek od koganabavljam pelet svake godine rekao: „Što bih ja tebi na kućnu adresu dovozio pelet za 200 evra kada mi Bugari i Rumuni dolaze šleperima ispred kuće i kupuju ga za 300 evra“. Pelet se izvozi za velike pare u Bugarsku o Rumuniju zbog energentska krize. Vlada bi trebala da ograniči cenu peleta i izvoza dok se ne namire domaće potrebe.

  8. Zbog PDV zato je poskupeo i Secer i ulje i ostala roba po nalogu vlade .

  9. Glasali ste sad igrajte pa se ugrejte .Ja u julu odvrnem radijator ,on greje.E vi takvu zemlju mrziti ,vi volite rusiju

  10. Sledece godine cu im naplatiti sve….celo moje drustvo sledece godine krade struju na sklopku…..presli smo na pelet zbog ekologije a oni nam narokali cenu od 340e……

  11. Strasna prevara…kada svi budemo krali struju nek pelet prodaju Cuti iz ekoloskog ustanka i Ani Brnabic….gde je Cuta i zasto cuti….jel treba da brani nas koji koristimo pelet i ne zagadjujemo okolinu kao korisnici uglja?????ove zime ce biti haos sa zagadjenjem jer ce svi koji imaju kombinovanu pec rokati ugalj jer je pelet preskup…

  12. Mene samo zanima koliko su u ovoj prici dobri Nikola Petrovic,Zvonko Veselinovic i Andrej Vucic?

  13. Зашто? Па зато што не треба да сечемо шуму. Зато.

  14. Pelet je ekonomično iskorišćeno ogrevno drvo, koje se proizvodi po planu.
    Sa 20m3 drveta sam prešao na 3t peleta za istu površinu. Nemojte mi pričati o daljoj matematici.
    A to što šume nestaju, nije zbog peleta.
    Naši proizvođači imaju obaveze i prema inostranom tržištu, zbog ugovora iz prethodnih godina, a nama Šta ostane. Zato u Srbija šume i kažu da će biti ogreva za Srbiju, ali ne komentarišu ovo drugo. Jer kad se ispune ugovorne obaveze, za Srbiju neće biti dovoljno.
    Uvoz iz Ukrajine je stao, a činilo je 40% peleta na tržištu.

  15. Sve se ovo moralo predvideti, ali nasi vizionari, bukaci imaju drugih briga. Vucic je nesposoban i korumpiran, ali nije sam, cijelo drustvo oko njega takvo.

  16. Lopovi, kad kupujes iskljucivo plaćaš u evrima i ne dobijaš fiskalni račun. Plaćaš pdv od 20% koji je zapravo 10%

  17. Проблем са пелетом који је настао није од јуче а рат и енергетска криза га је само продубио. Највећи узрок је неиспуњена обећања који су „неки“ дали произвођачима, да ће им обезбедити довољно сировине, а ови потрчали да проширују капацитете. Па када су ови што су обећали, почели да лажу и зезају, онда произвођачи услед недостатка сировине а да би одржали производњу почињу да плаћају дрво из других извора много скупље.

  18. Juče sam zvala stovarište u Grockoj…Paleta ,,Ivanjice“ ili ,,Bioenergy point“ 379 evra

  19. Ako cena peleta se ne smanji, smanjice se broj domacinstva koja koristi pelet. Ove cene stvarno nisu realne za kucni budzet.

  20. Ma bitno je da se grade putevi zemlja zaduzuje …a narod jadan zedan i gladan
    ..

  21. Nista gore nema nego ova situacija koja jeste u drzavi da se narod doveo da radi za 1 kg brasna …

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.