Zašto je EPS dao 230.000 evra za 20 kriptovanih telefona 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Dok nadležni u Elektroprivredi Srbije tvrde da je izjava sindikalnog lidera Milana Đorđevića da pripadnici Sektora unutrašnje kontrole u tom preduzeću sprovode „strahovladu među zaposlenima“ izmišljotina, on i dalje insistira na tome i tvrdi da ne postoji ni jedan jedini razlog da ta služba uopšte postoji.

EPS je juče u odgovorima Danasu kategorički demantovao i druge tvrdnje Đorđevića, konkretno one o tome da su u preduzeću postavljeni prislušni uređaji i su u Sektoru unutrašnje kontrole zaposleni bivši članovi MUP-a, BIA, Kobri i VOA.

– Ništa što je izjavio Milan Đorđević, bivši predsednik Sindikata radnika EPS, nije tačno i zbog toga je protiv njega već podneta krivična prijava. Unutrašnja kontrola je u periodu od 2017. do 2021. godine otkrila i sprečila zloupotrebe u vrednosti od oko 36 miliona evra. Do sada je naplaćena šteta od oko 20,6 miliona evra. Krivično je procesuirano oko 90 zaposlenih – navode u EPS-u.

U Elektroprivredi Srbije tvrde da to preduzeće nikada nije nabavljalo opremu za prisluškivanje niti je ijedna organizaciona celina bilo koga prisluškivala već da je služba unutrašnje kontrole „formirana i uspešno radi na otkrivanju raznih krađa i zloupotreba unutar EPS-a“.

Ipak, ono na šta Danasu nije odgovoreno je pitanje da li i u drugim elektroprivredama u Evropi i razvijenim zemljama sveta postoji unutrašnja kontrola po principu na kome funkcionise u EPS.

Takođe, u EPS-u su bez odgovora i na pisanje BIRN da je to preduzeće kupilo 20 kriptovanih telefona za 230 hiljada evra kod kojih je nemoguće presretanje međusobne komunikacije.

S druge strane Milan Đorđević kaže za Danas da menadžment tog preduzeća ne govori istinu kada kaže da u Sektoru unutrašnje kontrole ne rade ljudi koji su prethodno bili u službama bezbednosti.

– Za mnoge od njih se zna da su radili u policiji, BIA ili drugim službama. Kada je reč o Sektoru unutrašnje kontrole u EPS-u bitno je reći dve stvari. Prva je da ne postoji nijedan razlog da takva služba uopšte postoji u elektroprivednom preduzeću. Navodno, ona je formirana da sprečava krađe i druge zloupotrebe. Za taj posao u EPS-u je zadužena služba bezbednosti, koja je direktno angažovana na sprečavanju otuđenja imovine EPS-a. Za te svrhe, između ostalog, angažuje se i služba obezbeđenja EPS-a. Krađe su sprečavane i prijavljivanje nadležnima i pre osnivanja Služba unutrašnje kontrole. Ako se to zna, postavlja se logično pitanje čemu onda formiranje takve službe – kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima druga stvar je to što što SUK „izlazi izvan svojih ingerencija“, „izaziva nespokoj“ među radnicima samim svojim prisustvom, i ima zadatak da „suzbija delovanje sindikalnih aktivista koji se suprostavljaju malverzacijama koje sprovodi menadžment na čelu sa (direktorom EPS-a) Miloradom Grčićem“.

– Takođe, cilj je da se zaplaše radnici kako ne bi digli glas i podržali nas u sindikatu koji se zalažemo za razotkrivanje brojnih nepravilnosti počinjenih otkako je Grčić v. d. direktora. Zbog toga su postavili 400 kamera kojim nadgledaju i prisluškuju zaposlene po kancelarijama. U Rudarskom basenu „Kolubara“ je formiran monitoring centar koji sprovodi proces prisluškivanja. Sve se to radi iza leđa radnika koji o postavljanju te opreme nisu obavešteni – tvrdi Đorđević.

On tvrdi i da je Grčić SUK-u izdao naređenje „da ga pretuku kako bi prestao da kritikuje menadžment“.

– Tu informaciju sam dobio direktno od čoveka koji je bio zadužen da to sprovede, što je odbio, zbog čega je otpušten sa posla. Sektor unutrašnje kontrole je pored zastrašivanja zaposlenih uključen i u organizovanje puča u Sindikatu radnika EPS-a – tvrdi Đorđević.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, nedavno je izjavio da je nakon što je 15. marta 2016. godine na sednici Vlade za v. d. direktora EPS-a imenovan Milorad Grčić formiran Sektor unutrašnje kontrole, na čijem se čelu našao Nenad Dilberović.

Prema njegovim rečima 2016. godine u Sektoru unutrašnje kontrole pod Dilberovićevim vođstvom zaposleno je 25 pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ i Vojnoobaveštajne agencije (VOA). Grbović je tada nadležne u EPS-u upitao da li je istina da je svojevremeno na javnoj nabavci kupljena najsavremenija oprema za praćenje i softver u vrednosti od više od dva miliona evra. Iz EPS-a su navode Pavla Grbovića demantovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari