Zašto su kvadrati u Beogradu na vodi među najskupljima u regionu? 1Foto: Miroslav Dragojević

U saradnji sa Vjestima iz Crne Gore, Večernjim listom iz Hrvatske, Oslobođenjem iz BiH, list Danas uradio je istraživanje o kretnjama cene kvadrata na atraktivnim lokacijama u ovom regionu. Ispostavilo se da je cena stana u Beogradu na vodi daleko najviša.

U čitavom regionu zabeležen je poprast cena kvadrata stanova i kuća, ali i podizanja kirije kao i izdavanja „stana na dan“.

U proseku porast cene u odnosu na prošlu godinu je oko 30 odsto veći.

O tome da li su migranti iz Rusije i Ukrajine uticali na skok cena stambenih objekata koji se prodaju ne možemo sa sigurnošću reći jer oni neće lako uspeti da kupe nekretninu, ali svakako jeste uticao na skok kirija.

Kaća Lazarević iz Beograda, agent za nekretnine, kazala je za naš list da se i u Resavskoj ulici može pronaći stan čija se cena po kvadratu kreće oko 6.000 evra, što sam Beograd na vodi ne čini najskupljom lokacijom.

– Možemo reći da je to kompleks zgrada gde se mogu naći najskuplji stanovi, rekla je agentkinja Lazarević.

Aleksandra Kon, takođe agentkinja za nekretnine iz Beograda, kazala je da je skupo ono što nemamo da platimo, i da za neke građane to nije mnogo novca.

– Dokle god imate one koji će za 50m2 platiti 250.000 evra da bi živeli na atraktivnoj lokaciji i da bi ih okolina poštovala, to će postati tako, rekla je sagovornica, zaključivši da je odnos ponude i tražnje jedino što diktira cenu.

Ekonomista Saša Đogović skrenuo je pažnju na veštačko dizanje cena na ovoj lokaciji.

– To je naduvavanje cena, imperfektno tržište, čiji novac, najverovatnije, dolazi iz sive zone, rekao je Đogović dok je Milan Kovačević, takođe ekonomista po struci i savetnik za strana ulaganja izjavio za Danas da lokacija jeste atrakativna, ali da bi prodavci trebalo da spuste cenu kvadrata.

– Lokacija je najatraktivnija. Uz reku je u centru grada. Ali bi bilo logično da se cena spusti s obzirom na to da je zemljište za gradnju u Beogradu na vodi dobijeno besplatno, zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari