Zaustavljena nabavka poklon-vaučera za đake, žalili se ponuđači 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Beogradski sektarijat za socijalnu zaštitu privremeno je zaustavio postupak nabavke 350.000 poklon-vaučera za decu i prosvetne radnike jer je podnet zahtev za zaštitu prava, piše Nova ekonomija.

Grad je tenderom želeo da kupi vaučere vredne po 6.000 dinara za svu decu do do „uzrasta redovnog srednjoškolskog obrazovanja“, kao i za zaposlene i radno angažovane u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Beogradu.

Procenjena vrednost tendera je 1,75 milijardi dinara (14,9 miliona evra) bez obračunatog PDV-a.

Zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ima prava da podnese kandidat, odnosno ponuđal, koji je imao interes za dodelu određenog ugovora i koji smatra da je naručilac (u ovom slučaju Grad Beograd) postupio suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

O zahtevu odlučuje Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki koja treba u roku od 30 dana od dobijanja kompletne dokumentacije da odluči i donese rešenje. Ovaj rok se, u opravdanim slučajevima, može produžiti za 15 dana.

Nema mesta malim i srednjim preduzećima, već tražili izmene

Zainteresovani ponuđači su postavljali pitanja gradskom sektetartijatu u toku postupka i ukazivali su na pojedine zahteve koji bi mogli da budu diskriminatorni, piše Nova ekonomija.

Na primer, jedan od ponuđača je tražio da se tender podeli na tri partije s obzirom na to da Beograd želi da kupi vaučere koji su namenjeni za kupovinu odeće, obuće, školske opreme i društvenih igara ili igračaka.

Firma koja je postavila ovaj zahtev navela je da bi podela nabavke na tri partije omogućilo da na tenderu učestcuju i mala i srednja preduzeća.

„…jer se veliki broj potencijalnih ponuđača/privrednih subjekata bavi samo prodajom odeće odnosno samo prodajom obuće odnosno samo prodajom školske i opreme za sport u koju ste svrstali i društvene igre i igračke,“ piše u pitanju.

U drugom pitanju koje je objavljeno na Portalu javnih nabavki, navodi se da je diskriminatoran zahtev kojim se traži da dostavljač ima prihod od najmanje 3,5 milijardi dinara u poslednjoj finansijskoj godini.

Pojašnja se da, prema odbredbama Zakona o javnim nabvakama, naručilac treba da zahteva samo nivo kapaciteta koji je neophodan da bi preduzeće ispunilo ugovor o javnoj nabavci.

„Procenjena vrednost nabavke po Planu javnih nabavki naručioca za 2022.god. je 1.750.000.000,00 din, što znači da je Naručilac postavio uslov koji može da ispuni samo mali broj privrednih subjekata, dok drugi privredni subjekti koji se takođe bave istom delatnošću ne mogu da učestvuju jer je prag izuzetno visoko postavljen i nabavka nije po partijama, kao što smo već naveli“, piše u pitanju.

Jedna od zamerki odnose si se i na to da vaučeri služe za „čišćenje lagera“.

Zainteresovani ponuđač navodi se da u specifikaciji tednera piše da se vaučerima može kupovati i letanja odeća i obuća, a da je rok za realizaciju vaučera 1. februar 2023. godine.

„Nameće se pitanje: ‘Koju će to letnju odeću i obuću korisnici vaučera moći da kupe?’ Ovako postavljen uslov dovešće do toga da će korisnici vaučera ‘očistiti’ nekome magacine sa robom iz prethodnih sezona“, piše u pitanju.

Međutim, naručilac nije pristao da promeni specifikaciju u skladu sa zamerkama i ostao je pri prvobitnoj specifikaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari