Završen sastanak premijerke i poljoprivrednika, još nema dogovora, večeras odluka o nastavku protesta 1Sastanak premijerke i poljoprivrednika Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić je završen, ali dogovor o nijhovim zahtevima nije još postignut, potvrđeno je agenciji Beta.

Sastanak poljoprivrednika i premijerke Srbije Ane Brnabić počeo je danas u zgradi Vlade Srbije oko 9.00 časova.

Poljoprivrdnici su nakon sastanka naveli su da će posle njihovog međusobnog dogovora i odgovora Vlade Srbije na njihove zahteve, koji se očekuju u nerednih sat i po vremena, odlučiti o daljim potezima.

Kako su rekli nakon sastanka, iz Vlade su im ponudili 535 evra po toni suncokreta, dok su paori tražili 700 evra, preneo je portal Nova S.

Tražili su i da plaćaju gorivo bez akciza, ali im je rečeno da je to nemoguće i da će im vraćati 22 dinara po litru, ali će biti ukinuta zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Protekla dva dana poljoprivrednici su organizovali proteste u Staroj Pazovi i Inđiji, Novom Sadu i Požarevcu.

Podsetimo, ppljoprivrednici zahtevaju otkupnu cenu suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike sušePoljoprivrednici koji protestuju traže da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni i zahtevaju povoljnije cene goriva za poljoprivredne radove.

Nedeljko Savić, predsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca, rekao je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem da je Vlada izašla sa određenom ponudom poljoprivrednicima i da će se konačna odluka o obustavljanju ili nastavku protesta doneti tek kada iz Nemanjine stigne konačna ponuda o kojoj će biti informisani članovi poljoprivrednih udruženja.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a Vlada je umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količino do 60 litara po hektaru, prenosi N1.

Kako je objasnio Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, taj novac bi se poljoprivrednicima isplatio unapred i oni bi s njim mogli da kupuju gorivo na pumpama.

Vlada se složila sa poljoprivrednicima da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja.

„Mi smo predložili da se ukine marža trgovačkim lancima, to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara koliko je trenutno na rafovima u marketima. Mi smo tu pokušali da nađemo mesto što se tiče pomaka cene“, rekao je posle sastanka Nedeljko Savić.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premijer za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Upitani da li su ovo bili samo kratkoročni zahtevi ili se oni odnose i na sledeću godinu, Adamović je kazao da poljoprivrednici imaju zahteve i za sledeću godinu, a to su uvođenje plavog dizela do 100 litara po hektaru, za koji bi mogla da se prijave gazdinstva površine do 100 hektara.

„Tražili smo 300 evra subvencije. Da se povećaju subvencije kako bi pokušali da se približimo makar poljoprivrednicima u okruženju“, rekao je Adamović.

On je dodao da će poljoprivrednici nastaviti protest ako im se ne dopadne ponuda Vlade.

Poljoprivrednik iz Srbobrana Đorđe Grujić rekao je za televiziju N1 da očekuje konstruktivan sastanak sa premijerkom i da poljoprivrednici izvuku maksimum.

„Naravno da ima prostora za kompromis, ali u određenim granicama normale, moramo i mi i oni da popustimo, ali o crvenim linijama ne bih da govorim dok se sastanak ne završi“, rekao je Grujić.

Poljoprivrednici su pre dva dana počeli protest u Novom Sadu.

Jutros su i poljoprivrednici Rače Kragujevačke blokirali grad.Kažu da će o daljim koracima odlučiti nakon sastanka sa premijerkom.

Poljoprivrednici su tražili i da se ne kažnjavaju poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne.

Agroekonomista: Zahtevi poljoprivrednika realni, ali država nema uslova da sve ispuni

Zahtevi srpskih poljoprivrednika su realni, ali su kratkoročnog karaktera i predstavljaju samo trenutno gašenje požara, rekao je danas za N1 agroekonomista Vojislav Stanković koji smatra da država nema uslova da ispuni sve zahteve poljoprivrednika.O ceni suncokreta može da se diskutuje, ali i da se ne može dobiti puna cena od 700 evra po toni, dok zahteve koji se tiču energenata treba ispuniti pod hitno.

Kupovna moć građana je po oceni Stankovića, došla do „gornje ivice“.

On je predlažio da Vlada Srbije već danas poljoprivredu i energetiku proglasi za strateški najznačajnije, a da ministar poljoprivrede polovinu mandata bude i potpredsednik vlade, a drugu polovinu da potpredsednik bude ministar energetike.

Odgovarajući na pitanje šta ako poljoprivrednici ne postignu dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, Stanković je rekao da se kompromis mora postići, a da male države kao što je Srbija, moraju da vode računa o snabdevenosti domaćeg tržišta i pokrivanju potreba domaćeg stanovništva.

Poljoprivrednici Stiga nezadovoljni, večeras odlučuju o nastavku protesta

Poljoprivrednici su nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste, izjavio je agenciji Beta potpredsednik udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca Milan Marković.

„Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda,  o čemu će Vlada danas doneti odluku“, kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

„To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto“, rekao je Marković

On je istakao da će poljoprivrednici na sastanku večeras odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ispunjenje zahteva.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/poceo-protest-poljoprivrednika-i-blokada-u-raci-kod-kragujevca/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari