Zbog rada u kamenolomu završila u Urgentnom centru 1

Danka Simić je juče ujutru zbog lošeg zdravstvenog stanja sanitetom prebačena u Urgentni centar u Loznici, dan nakon što je sa još jednim kolegom na hiljade kamenih komada ručno izbacila iz kamenoloma fabrike Ravnaja u Malom Zvorniku. Iste te komade su juče ujutru njih dvoje ručno ubacivali u utovarivač.

– Utovarivač i sam može da radi taj posao, ali je ovo način da se oni kazne. Po ovoj hladnoći pustiti ljude da rade taj posao u kamenolomu je čist mobing – kaže Dankin suprug Milenko, koji je iz Crnče kraj Ljubovije krenuo put Loznice čim su mu Dankine kolege javile da joj je pozlilo.

On kaže da su juče njih dvoje izbacili iz kamenoloma „tri, četiri hiljade kamenih komada“.

Donedavno Danka je bila jedini radnik u kamenolomu, međutim, od pre nekoliko dana još jedan radnik je prebačen da radi sa njom. Milenko Simić kaže da je taj kolega „odbio da potpiše da ide na biro“ i da je nakon toga poslat u kamenolom.

Danka Simić je, kako smo pisali više puta, najpre radila u fabrici na mestu laboranta. Međutim, kada je njen suprug izabran na mesto predsednika sindikata i kada se pobunio zbog neisplaćenih zarada i doprinosa Danka je premeštena na mesto čistačice, a poslednjih nedelja i na težak posao pomoćnog radnika, gde joj je između ostalog posao bio da ručno izbacuje kamenje.

Samostalni sindikat građevinarstva je zbog ovoga podneo u ponedeljak pritužbu poverenici za rodnu ravnopravnost u kojoj se žali na odnos poslovodstva Ravnaje iz Malog Zvornika i lično direktora Aleksandra Savanovića zbog, između ostalog, polne diskriminacije.

U toj pritužbi, između ostalog, navodi se da je „direktor Savanović nastavio sa nepopularnim merama prema Simić Danki i naredio upravniku kamenoloma Spasenović Nebojši, da je uputi na rad u RJ Kamenolom i tamo ručno prenosi kamenje težine 2-3 kilograma sa jednog mesta na drugo, uz prethodno ručno čišćenje kamena od zemlje, sama, dok mašine stoje“.

Nakon što je Danas objavio prvi tekst o Danki Simić, ona je odlukom direktora vraćena u fabričke prostorije na mesto čistačice, ali je to potrajalo svega dva dana. Simićeva je zbog upale bešike otišla na bolovanje od nekoliko dana, da bi je direktor po povratku u fabriku ponovo uputio u kamenolom.

Na pisanje našeg lista reagovala je inspekcija rada, koja je 30. novembra otišla u vanredni inspekcijski nadzor. Poslovodstvo Ravnaje, koju je pre šest godina privatizovalo preduzeće MBA Miljković, inspekciji je dalo na uvid ugovore o radu sa Dankom Simić iz kojih se vidi da je ona, nakon što je odbila da ode na biro, morala da pristane na potpisivanje ugovora sa radnim mestom „pomoćni radnik“. Sa Dankom Simić, koja je tog dana bila na bolovanju, niko iz nadležne šabačke inspekcije nije razgovarao.

Od direktora fabrike kamenih agregata Aleksandra Savanovića juče smo zatražili odgovore na pitanja zbog čega je Danki Simić juče pozlilo, kao i da li je ona sa kolegom obavljala posao koji mogu da obavljaju mašine, i da li su joj tokom dana dozvoljavali da uđe u fabriku da se zagreje? Umesto odgovora dobili smo poziv da dođemo u fabriku i „sami se uverimo u istinitost priča koje objavljujemo u našem dnevnom listu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari