Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je juče da će Železara Smederevo početi da radi u ponedeljak, 4. marta, pripremajući se za paljenje jedne visoke peći.


Izjava ministra Dinkića predstavlja potvrdu pisanja Danasa da će Železara Smederevo, nakon neuspeha tendera, samostalno nastaviti rad kao državna kompanija. Odluka je doneta nakon isteka tendera za strateškog partnera za Železaru, na koji ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu.

– Postoji mogućnost da u aprilu počne da radi visoka peć u Železari, koja je osam meseci u 'tihom hodu', što je blizu kritične granice – rekao je Dinkić u Smederevu, nakon sastanka s menadžmentom i predstavnicima sindikata Železare. Po njegovoj oceni, pored postojećih oko 5.000 radnika Železare, toj kompaniji će, kad počne da radi, biti potrebno još 250 radnika. „Bolje je da ljudi rade nego da budu na prinudnom odmoru i primaju 60 odsto plate“, rekao je Dinkić i dodao da se ne sme dozvoliti da, prestankom rada Železare, „Smederevo umre“.

Po rečima Dinkića, iako Uralvagonzavod nije dostavio ponudu za Železaru, Vlada Srbije u narednim mesecima ostaje otvorena za pregovore s tom kompanijom, kao i sa dugim investitorima zainteresovanim za smederevsku fabriku, kako bi se za nju našlo trajno rešenje. Državni sekretar u ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić, koji je zajedno sa ministrom razgovarao u Železari, za Danas je rekao da se u ovom trenutku ne razmišlja o promeni delatnosti kompanije.

– Da bi se promenila delatnost neke kompanije potrebno je kupiti novu opremu što nije slučaj kada je reč o Železari Smederevo. Doneta je odluka da ona nastavi sa proizvodnjom i svojom osnovnom delatnošću. S obzirom na ekonomsku krizu, nijedna svetska čeličana trenutno ne zarađuje. Ali, Železara Smederevo je od strateške važnosti za Srbiju i odlučeno je da ona nastavi sa radom i pokrene proizvodnju sa sredstvima kojima raspolaže. Dakle, fabrika nastavlja sa radom, a u međuvremenu će tražiti strateškog partnera – objašnjava Ljubić. Predsednik opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je juče da je nedostatak reformi u Srbiji razlog što nema investitora za Železaru Smederevo.

– Investitora za Železaru, kao i za čitavu srpsku privredu, nema pre svega zato što je investiciona klima uništena pogrešnom poreskom i privrednom politikom, političkom nestabilnošću i neizvesnošću koja odbija investitore i guši domaću inicijativu – rekao je on. Kako se ističe u Jovanovićevoj izjavi, koja je dostavljena medijima, „ambicija države da se ponaša kao patron i gazda svega je kamen oko vrata privredi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari