Žitounija: Odluka o zabrani izvoza brašna štetna, odmah da se ukine 1foto Stefana Savić

Odluka o zabrani brašna iz Srbije je štetna jer su ogromni viškovi i ne znamo šta ćemo sa njim, tražimo da se odmah skine zabrana, rekao je danas predsednik Udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović.

On je agenciji Beta rekao da je zabrana izvoza brašna nepotrebna jer na to ne upućuju bilansi i da su razočarani i mlinari i tradicionalni kupci u Bosni i Hercegovini (BiH), Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

„Postoji ogroman višak brašna, ne znamo šta ćemo sa njim, a cene nikad nisu bile bolje i prilika je da i mlinari zarade. Zbog toga tražimo da se odmah ukine odluka o zabrani“, rekao je Šajatović.

Dodao je da Crna Gora i BiH čak nemaju robne rezerve brašna i da postoji mogućnost da Srbija izgubi tradicionale kupce jer su se u tim zemljama već javile pojedine ambasade, spremne da im pomognu u obezbeđenju brašna.

Vlada Srbije donela je juče odluku koja je odmah stupila na snagu da se zabrani izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja.

Šajatović je rekao da, kada se izgubi poverenje kupaca, teško ga je povratiti, a ako se i povrati to ne bude bez određene štete.

Istakao je da je, kada je takva odluka doneta, zbog korona virusa pre oko dve godine, da je odmah i ukinuta i da su tada rasprodati viškovi, jer je izvoz brašna bio duplo veći nego pre zabrane.

Šajatović je rekao da su kupci brašna pre desetak dana čuli za zabranu i da su ugovorili kupovinu i avansno platili i da je sada „haos“ u mlinovima jer su kamioni došli po robu.

Kupci, kako je rekao, zbog sklopljenih, međunarodnih, ugovora, imaju pravo da za sedam dana zatraže međunarodnu arbitržu i sigurno će dobiti spor, a mlinovi će morati da plate „penale“.

„Za tri-četiri meseca je nova žetva i ne znam ko će da kupi pšenicu ako mlinovi nemaju novca da je kupe“, rekao je Šajatović.

Dodao je da Srbija ima ogromne kapacitete u mlinskoj industriji, predviđene za nekadašnju Jugoslaviju, i da oni sada ne mogu da se koriste jer nemaju kome da prodaju brašno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari