Životić: Preziru me jer hoću da zavedem red 1Foto: Ljiljana Bukvić

Dan nakon što smo u dva navrata, najpre telefonom, potom i lično, bezuspešno pokušali da od direktora Sportskog centra Voždovac Dragana Životića dobijemo odgovor zbog čega je prepolovio plate pojedinim radnicima mimo zakona, on je na adresu Danasa, ali i desetine drugih medija prosledio pismo u kom kaže da „razume kolege koje su ljute“ i koje ga „preziru što pokušava da zavede red“.

– Decenijama koje su za nama vladalo je bezakonje, javašluk i uljuljkanost u neprimerenim i pravno neregulisanim beneficijama onih koji sada dižu bunu, jer ne žele uređen sistem u kome nema povlašćenih i zaštićenih i u kome vlada zakon. Želeli bismo svi da imamo veće plate, ali jedino uvođenjem reda, poštovanjem zakona i štednje na svim nivoima i u svakom segmentu društveno odgovornog rada, možemo to i postići – navodi direktor Sportskog centra, protiv koga je Sindikat ovog preduzeća podneo tužbu za kršenje Kolektivnog ugovora.

Kada smo ga pre dva dana pitali zbog čega je smanjio plate radnicima mimo zakona, Životić nije želeo da razgovara telefonom na tu temu, pa nas je pozvao u njegovu kancelariju. Kada smo se, međutim, tamo pojavili nije želeo da nas primi, te nam je samo preko sekretarice poručio da ništa „ne može da komentariše dok je sudski postupak u toku“. Posle 24 časa Dragan Životić je ipak rešio da progovori uprkos sudskom postupku koji je u toku, rekavši da ima „moralnu i društvenu odgovornost“ da odgovori na neistine iako je dan ranije dobio priliku (koju nije iskoristio) da te „neistine“ demantuje pre nego što se nađu u novinama.

Obrazlažući zbog čega se odlučio na smanjenje plata Životić ističe da je to učinio jer Kolektivni ugovor nije bio zaključen u skladu Zakonom o radu, jer ne postoji saglasnost treće strane, odnosno osnivača, koja je neophodna za zaključivanje kolektivnog ugovora za javne službe.

Kako postupak pregovaranja za zaključenje novog, pravno valjanog kolektivnog ugovora nije uspeo jer Sindikat takav ugovor nije prihvatio UO je odlučio da, kako tvrdi Životić, donese Pravilnik o radu.

– Radna mesta su ovim pravilnikom sistematizovana prvi put na osnovu stručne spreme, radnog iskustva i radnih obaveza. Dakle, prvi put su određeni koeficijenti zaposlenima na osnovu parametara koji su propisani zakonom, a ne proizvoljno, kao što je do sada bio slučaj – ističe Životić. Kao primer on navodi da je nedopustivo to da noćni čuvar sa završenom osnovnom školom ima profesorsku neto platu 43.000 dinara, a da šef računovodstva, naravno, sa visokom stručnom spremom ima 53.000 dinara.

Predsednica Sindikata u ovom preduzeću Vesna Stojković za Danas kaže da je prethodni direktor SC (koji je 2014. potpisao ugovor), imao ovlašćenje od Opštine da potpiše kolektivni ugovor te da nije tačno da je bio nevažeći.

– Uostalom ako direktor misli da Kolektivni ugovor nije bio po Zakonu, zašto je onda prethodne dve godine kao zamenik direktora postupao po njemu. Dok je bio zamenik nije imao primedbi na takav ugovor. Da li to znači da je svo to vreme kršio Zakon – ističe Stojkovićeva.

Na njegove navode da noćni čuvar ne može da prima platu kao radnik u računovodstvu sa visokom stručnom spremom, Stojkovićeva kaže da ne može da se koristi stručna sprema kao jedino merilo jer, na primer, noćni rad logično podiže platu čuvarima.

– Ako su ovo mere štednje – u redu, ali zašto onda i sebi nije prepolovio platu, već samo pojedinim radnicima i to onim slabije plaćenim. Nisu spremačice i čuvari odgovorni za loše poslovanje, već rukovodstvo, tako da bi on kao direktor trebalo da bude odgovoran najviše – ističe Vesna Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari