Zlatara Majdanpek ponovo počinje da radi, posao će dobiti 200 radnika 1Foto: J. B. K.

Od oktobra prošle godine biznismen Dejan Popović vlasnik je Industrije za preradu Majdanpek koju čine Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac . Popović najavljuje skori početak proizvodnje u Megaplastu i zapošljavanje prvih 200 radnika.

Industrija za preradu Majdanpek zapošljavala je 2.000 radnika i u svom sastavu imala Zlataru Majdanpek, jedan od najvećih brendova nekadašnje Jugoslavije.

U stečaju je bila od 2016. godine kada je, posle više socijalnih programa, bez posla ostalo preostalih 340 radnika.

Industrija za preradu Majdanpek doo u stečaju prodata je početkom oktobra prošle godine beogradskom preduzeću Karnak Plus Construction čiji je vlasnik Dejan Popović.

Početna cena na javnom nadmetanju bila je 129,7 miliona dinara, a na licitaciji je postignuta cena od 185 miliona dinara, odnosno oko 1,6 miliona evra.

-Uslov svih uslova kod kupovine bio je da nema rasparčavanja, da se ništa od imovine ne prodaje odvojeno i da sve mora da bude kao što je nekada bilo – kaže ,za Danas Dejan Popović.

Konstatuje da je stečajna uprava dobro radila, jer je u tehničkom i brojnom stanju visok nivo sačuvanosti kompletnih resursa. Pogoni su u takvom stanju da odmah po sklapanju ugovora proizvodnja može da startuje.

-U pogonima Zlatare Majdanpek i Megaplasta Donji Milanovac poslovni partneri su održavali proizvodnju. A sada kreće ono što treba. Puni kapaciteti se vraćaju, ništa se neće prodati, ni jedan lokal, ni jedna mašina, ništa. Sve mora da bude u funkciji kao nekad – izričit je Popović.

Saznajemo da u Zlatari prvo kreće proizvodnja u pogonu rafinacije, a u Megaplastu u pogonu rondela (rondele su polufabrikat za metalni novac).

-To su dva sigurna projekta, a nakon toga kreću svi projekti iz Megaplasta koji će biti uvezani na ugovore koje smo nekad imali, s policijom, vojskom. Naš plan je da Megaplast počne sa 200 radnika u narednih mesec dana i ovo je miminalan broj radnika da bi se organizovala proizvodnja u dve smene i da bi se radilo za kovnicu. A nakon Megaplasta priključiće se i Zlatara Majdanpek sa 100 – 200 radnika. Plan nam je da se rondele za kovani novac rade ne samo za Srbiju, već i Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju. Ako uslede ugovori i za drugi pogon u Megaplastu zaposlićemo još 100 ljudi. Poseban problem radimo pogon Miroč bilje u Rudnoj Glavi i formiranje zadruge u tom selu. Svih dve hiljade radnika će biti vraćeni u narednih godinu dana – rekao je za Danas Popović.

Ono što posebno ističe je da Industrija za preradu nije kupljena samo kao imovina, već je kupljeno i dobro nasleđe, pri tom misleći i na intelektualnu svojinu, jer kako kaže preuzeta je firma i uprava nad onim što je Industrija za preradu bila poslednjih 40 godina.

-Svaki crtež našeg dizajnera je i dalje naše vlasništvo, nastavljamo kontinuitet što je jako važno. Imovina je cigla, a ovo je kompletna priča. Mi želimo da stabilizujemo ovaj kraj i nakon prodaje Rudnika bakra Majdanpek Kinezima, Zlatara je najjača snaga koja je u rukama Srbina – kaže Popović, naglašavajući „Ja vodim poreklo odavde i zato sam kupio Industriju za preradu. Bilo je i drugih načina da se ti milioni brže oplode, ali ja želim da se Srbin pita za ovaj deo Srbije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari