Zlatiborska gondola puštena u probni rad

Čajetina završila jednu od najvećih investicija u turizmu Srbije

Ostavite komentar


    1. Zbog ilegalne gradnje? Ili zbog napustanja srpskog jezika i preuzimanja stranih reci koje NISTA ne znace, narocito nista u vezi sa zicarom

  1. Žičare su gradski transport u La Paz-u u Boliviji, nikada bolji i efikasniji način gradskog prevoza od ovoga nisam video. A gondole su im pravili Švajcarci. Ajd sad i do Sremčice napravite liniju iz Beograda, da ne guramo buseve kad ljuljne sneg…

  2. Verujemo da su pustili u rad zicaru, a ne izduzene venecijanske camce, koje voze gondolijeri. Zicara je u srpskom samo zicara, a ni u jednom stranom jeziku nije „gondola“, niti bilo sta slicno (seilbahn, telepherique, cable car, funicolare)

    1. Pa, ne bih bas rekao da ste u pravu. Evo sto znaci rec „gondola’:
      1. pom. dug venecijanski čamac s izraženim pramcem na kojem se stojeći vesla jednim veslom
      2. ono što je nalik gondoli (kabine u lunaparkovima, na žičari itd.)
      3. korpa obešena ispod vazdušnog balona, dirižabla ili aerostata

      1. Ko sve danas propisuje nekakva pravila o srpskom jeziku, to je čudo. Reklo bi se poluobrazovani nazadnjački kadrovi.

    2. Rec ‘gondola’ se odnosi na venecijanski camac, ali i na kabine u lunaparkovima i zicarama, kao i na ‘korpe’ ispod balona, dirizabla i aerostata.
      Nije lose da se znacenje reci prvo proveri, a onda ospe drvlje i kamenje.

      1. Zicara nije „gondola“, niti je to ikada bila. Niti je na stranim jezicima, kao sto ste lepo dokazali. Inace, nase zicara je skoro direktan i adekvatan prevod nemackog Seilbahn (seil – zica, sajla)

Ostavite komentar


Ekonomija

Brnabić na obeležavanju "Dana devojčica u IKT sektoru": Vi ste budućnost Srbije 10

Brnabić na obeležavanju „Dana devojčica u IKT sektoru“: Vi ste budućnost Srbije

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas, povodom "Dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija", da su devojčice budućnost Srbije, kao i da će se truditi da još više budu otvoreni za njih, njihove roditelje i mentore.U Skupštini Srbije, gde je obeležen Dan devojčica u IKT-u, Brnabić je istakla da se uvek "nanovo" zapanji koliko talenata, potencijala i kreativnosti ima u Srbiji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.