Zorana Mihajlović: Cilj Srbije 40 odsto struje iz OIE do 2040 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kuli, gde je prisustvovala polaganju kamena temeljca za izgradnju vetroparka „Kula 2“ , da su novi kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije stub energetske bezbednosti i stabilnosti i da bez ulaganja nema razvoja ni energetike, ni privrede u celini.

„Nekada se čini, s obzirom na ogromne opstrukcije kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, da se borimo protiv vetrenjača, ali se i danas vidi da se mi u stvari borimo za vetrenjače“, rekla je Zorana Mihajlović. Ona je istakla da je Srbija čvrsto opredeljena da menja svoj energetski miks i poručila lokalnim samoupravama i investitorima, ali i svim nevernim Tomama, da shvate da su se promenila i vremena i tehnologije.

Ministarka Mihajlović je navela da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju struje iz OIE. Prema njenim rečima, u našem energetskom miksu sada imamo oko 3,5 odsto struje iz OIE, a naš cilj je da do 2040. imamo minimum 40 odsto struje iz obnovljivih izvora, a imajući u vidu potencijale, to može biti i više.

„Svi problemi koji se mogu čuti oko balansiranja i plaćanja rešavaće se paralelno. Država će pomoći i Eletromreži Srbije i Elektroprivredi Srbije da grade nove, pre svega prenosne kapacitete, i suština je da nema povratka unazad, već da ćemo kroz veće korišćenje obnovljivih izvora energije ubrzati razvoj“, poručila je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari