Zorana Mihajlović: Ima dovoljno struje, gasa i toplotne energije, niko se ove zime neće smrzavati 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ovog jutra u „Uranku“ na K1 televiziji istakla je da Srbija ima dovoljno struje, gasa i toplotne energije, da se niko neće smrzavati i da će do kraja grejne sezone građani plaćati gas po garantovanim cenama. 

– Naš energetski sektor je uspavan. Cene gasa počele su da rastu još u martu i u aprilu i ogromna je tražnja za energijom na svetskom nivou. EPS je trebalo da u remont velikog bloka uđe ranije pa bi možda ranije i završio. Planirano je da remont bude završen početkom decembra. Zbog tog remonta mi sada uvozimo 10% struje po najvećoj ceni od 150 dolara po megavat satu. U martu je ta cena bila duplo jeftinija – kazala je ministarka, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da je Srbijagas trebalo ranije da pregovara o ugovoru. Mađarska je to uradila na vreme. Problem su i ogromni dugovi prema EPS-u i Srbijagasu. Dugovanja prema EPS-u iznose 24 milijarde dinara. To je veliki novac istakla je inistarka i naglasila da će se ovakve krize ponavljati i da na to moramo da budemo spremni. 

– Ova kriza će trajati do marta i do tada nijedna cena nije realna cena. Hajde da sačekamo mart da vidimo kakve su cene u Evropi, kada se sve stabilizuje. Tek tada možemo da razgovaramo – rekla je ministarka na K1. 

Ministarka je kazala da javna preduzeća nemaju pravo da se ponašaju nedomaćinski. 

– EPS i Srbijagas su javna preduzeća u kojima zaposleni imaju 30 odsto veće plate od prosečne plate u Srbiji. Oni nemaju pravo da se ponašaju nedomaćinski. U energetskom sektoru sam 30 godina i za to vreme ništa nije izgrađeno. Mislim da izgradnja termoelektrane na ugalj nije dobra ideja, kako zbog zagađenja tako i zbog plaćanja visokih karbon taksi – istakla je Zorana Mihajlović. – Do kraja godine imaćemo Energetsku strategiju i javnu raspravu pa ćemo da vidimo. 

Ona kaže da su zemlje u svetu u eneregetsku tranziciju ušle pre deset godina. 

– U Velikoj Britaniji ugalj u energetskom miksu učestvuje sa 3 odsto. Rumunija je tokom prethodne decenije smanjila upotrebu uglja za 17 odsto. Moramo da budemo svesni da lignit nije gorivo koje pruža energetsku sigurnost. Lignit je ugalj najlošijeg kvaliteta i to nije onaj lignit od pre 20 godina, pun je mulja. 

Ministarka rudarstva i energetike ističe da je za Srbiju veoma važno da ima dva gasovoda. 

– Interkonektor Niš-Dimitrovgrad-Bugarska trebalo bi da bude završen 2023. To je važno kako bismo imali i drugog dobavljača. Sada imamo jednog, Gasprom, i dva pravca. Hajde da imamo i drugu mogućnost. 

Zorana Mihajlović za „Uranak“ je kazala da prosečan stan u Srbiji troši mesečno 400 kilovat časova. 

– Jedan solarni panel od 5kW daje 430 kilovat časova mesečno. Njegova cena jeste 4.000 evra, ali polovinu toga daju država i grad. Sve banke spremne su da omoguće plaćanje na rate. Gas zagađuje životnu sredinu, a solarni paneli ne – istakla je Mihajlovićeva. – Sa solarnim panelom računi za struju biće manji 15 odsto. Srbija ima veliki broj sunačnih dana. 

Ministarka je istakla da u moramo smanjiti potrošnju i u privredi i u domaćinstvima. 

– Potrebne su nam velike i srednje hidroelektrane, solarne i vetroelektrane. Naš problem su veliki inertni sistemi koji nisu voljni da se prilagođavaju i da menjaju svoju politiku. Ne možete da reagujete kada se nešto desi, već morate imati strategiju. Moramo da znamo šta radimo u narednih deset, 20 ili 30 godina. Jedna velika hidroelektrana može da se izgradi za četiri ili pet godina – kazala je Mihajlović. 

Ona je istakla i da se naš Zakon o obnovljivim izvorima energije kotira kao jedan od najboljih u Evropi i najbolji za investiranje. Govorila je i o kvalitetu vazduha. 

– Individualna ložišta su pitanje broj jedan kada je reč o kvalitetu vazduha. Ozbiljan novac je izdvojilo naše i Ministarstvo životne sredine za promenu individualnih ložišta. Imamo plan. Moraće da prođe godinu ili dve da se sve to promeni. Ništa ne nastaje odjednom pa ne može odjednom ni da se reši. Pre šest meseci dato je mnogo novca za zamenu individualnih ložišta u Beogradu i drugim gradovima, i za to ćemo izdvojiti u narednom periodu još više novca. I Valjevo ima veliki problem sa zagađenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari