Zorana Mihajlović: Litijum kritična mineralna sirovina, potrebne su nam činjenice i javna rasprava

Ostavite komentar


  1. Koju korist osim zagadjenja ce imati gradjani Srbije , jer su nalazišta u stranom vlasništvu, i na eksploataciji se placa mizarma rudna renta od bese 7 posto, osim ako sa Tintom nije sklopljen dil za jos nizu rudnu entu kakvu placa NIS od 3 posto . Dignitet rudnu rentu za zlato na 30 posto, a za litijum na 50 posto ako ste radili da nas potrujete

  2. Koje činjenice, profesori fakulteta su se izjasnili, Nemačka koja ima veće rezerve od nas neće da vrši iskopavanje dok ne dođu do ekološki prihvatljivog vađenje rude, koji trenutno ne postoji.

  3. G-djo Mihajlovic, ja sam mislio da je pitanje litijuma skinuto sa dnevnog reda, radi se na drugoj vrsti baterija bez upotrebe litijuma, vama nije dosta prica o ekoloskoj katastrofi postojecim nacinom eksploatacije litijuma nemojte da pomsilim da iza vase price ima neko dublje znacenje osim cisto rudarske. Okanite se litijuma i iskopavanja, imaju ga neke zemlje i vise od nas pa ne kopaju dok se ne nadje bolje resenje eksploatacije. Kakva razvojna sansa ako unistite sve sto je priroda stvorila imam utisak da nesto sa vama ljudima nisu cista posla. Sa druge strane vi ste u tehnickom mandatu bolje bi bilo da malo spustite loptu, mozda vas ne bude u sledecem sastavu pa sta cete onda da pricate. Ziveli

  4. Fvo povinjem javnu raspravu sa pitanjem profesorki\ nepoznata katedra/ koliko za 158 milona toma litiuma je potrebno sumporne kiseline i koliko za 1 tonu je potrebno iskopati jalovine.Gde tu jalovinu odlozita da bude bezbedna za vodu,vazduh i zemlju.

  5. Zar ne rekoste da je to zavrsena prica? Ja naravno nisam verovao proverenim lazovima i sada se to potvrdjuje

  6. Znaci ambasador SAD ucenio
    I trazi da Zorana bude novi premijer vlade.
    Toliko o ne mesanju ambasadora ciji stav Vucic mora da prihvat.
    Unistila je EPS a kao premijerka ima zadatak da unisti Srbiju

  7. Treba dozvoliti da Rio Tinto otvori rudnik litijuma i da zagadi ceo taj kraj, jer seljaci gledaju samo svoj lični interes i njih baš briga za prirodnu katastrofu.

  8. Potrebni su nam mladi ljudi, srtučnjaci u oblasti energetike, kao i svim drugim oblastima, koje ste vi oterali iz zemlje ili ih marginalizovali, postavljanjem najgorih da sve unište. Tako i sa resursima stoji. Zarad bogaćenja vrha vlasti, spremni ste da žrtvujete i ovo malo Srbije što je ostalo. Treba da Vas je sve sramota. Rasprodajete za bezvredne štampane dolare. Poklanjate, dakle, strancima. Naravno uz trovanje sopstvenog naroda zarad šake srebrenjaka. Naši stručnjaci, naša tehnologija, povratak iz inostranstva. Gde žurite da pljačkate? Mala je ovo država sa ogromnim resursima, sasvim dovoljnim za naredni vek i šest miliona stanovnika. Vas par stotina komada morate malo da oladite i odmorite na mestu koje zaslužujete. Stop kriminalu i nestanku Srba i Srbije. Naravno i svih drugih poštenih i vrednih ljudi koji žive na brdovitom Balkanu.

  9. Dobro Zorana, koliko vi gurate njihovu prljavu tehnologiju bilo bi fer da vas plaća Rio Tinto a ne mi, građani Srbije? Zašto ste vi, sa pozicije našeg službenika, položaja ministra – njihov najvredniji lobista, na štetu naše zemlje.Hm?

  10. gdjo Mihajlovic a zasto vi niste organizovali javne rasprave, debate a imali ste svo vreme ovog sveta? Nijedan skup osim onog u SANU nije odrzan! Gde su tri ministarstva da organizuju seriju debata? Jel nemate para za organizaciju ili v ste ostavili da vidite ste ce se desiti pa je doslo gotovo do gradjanskog rata? Tu he vasa odgovornost gdjo Mihajlovic umesto sto nam spocitavate da nam treba javna rasprava i da je litijum kriticna sirovina…

  11. Ова госпођа брине светску и своју бригу, ако се разумемо.

  12. Koja korist za gradjane, taman tolika koliku korist imaju gradjani Konga od njihovih rudnika, svud jad beda siromastvo, a vlasnici super bogati. Mozda se gospidja licno pobrinula da ona ima dobre provizije???? Od zagadjenja koje ce proizvedti rio tinto bice otrovano pola Srbije ,mozda je to nekom u redu, meni nije!!!!

  13. da ste vi , od tih seljaka, dobili, sve, glasove. Kad kazem seljaka, mislim na gradjane tih sela gde ce se kopati litijum.

  14. Šta me briga što svet vapi za litijumom ako će moja zemlja zbog iskopavanja biti uništena. Zorana brani sebe i strane investitore. Realno oni bi jedini i imali koristi od rudnika. Za sada neka litijum ostane u zemlji. Možda će naša deca to pametnije iskoristiti. Neće ruda nigde pobeći iz doline Jadra.

  15. Mi bismo dobili,brat bratu, kao i ona crnačka plemena od rudnika dijamanata i dr.Uostalom zato su oni i došli ovde a ne i Nemačku, jer ovde poglavici kupe djindjuve i rade šta hoće.

  16. Pa jeli moguce da ova zena nemoze da se smiri okolitijuma.Ako je smene videcete da vise nece biti glasna i da je ovo prvo njihov licni motiv

  17. Oh, Zoranah, ti si zaista veliki pobornik zapadnih centara moći. Nadam se daćemo te ubrzo zaboraviti. Da te više nigde nećemo na TV gledati.

  18. Налози шефова се не одбијају! Доведена и постављена да завршава послове налогодавца и само је селе са једне на другу област. Иза ње остаје пустош и безнађе. Где прође Зорана ту трава не расте!

  19. Ostavka i odgovrnost zbog smrti „Soko“ rudara. Nema te sile koja može da očisti savest ove osobe.

  20. Postojanje ove gospođe na političkoj sceni je kao da smo doveli Medlin Olbrajt. Ni ova nam bolje ne želi.

  21. „Gospođa“ da ima imalo obraza, posle incidenata u rudniku Soko, zabila bi glavu u zemlju i nebi je odatle vadila osam godina. Za svaki život po jednu, ali, nema tu ni stida, ni srama ni.

  22. Javlja mi se da ( vrtim prsten) da najvise litijuma ima u Beogradu ispod nekih institucija i zgrade dje gospodja zivi. Valja da tamo probaju dal’ ima rude.

  23. Prvo pitanje-jel ti gospodjo mislis da ti i tvoje pokoljenje nece umreti od trovanja zato sto imate milione i drugo pitanje-kad ces na robiju?

  24. Kako se posle eps-s ona i dalje pita.Sećam se kada se gurala da bude u timu gradonačelnika Đilasa koji je nikako nije hteo.
    Nema druge,ili ona ili mi.

  25. Činjenice i rasprave posle svega potrebne su glupim ljudima. Nauka je rekla svoje a ti Koridorka zbog sopstvenog interesa teraš po starom. Koliko si para uzela od Rio tinta?
    Kako te nije sramota pa ti imas djonobraz.

  26. Potrebno nam je da se ti vratis odaklr si dosla i bicemo najsrecniji narod

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.