Zorana Mihajlović: Srbija nije toliko bogata da poklanja zemljište 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Srbija nije toliko bogata da može i sme da rasipa ono što je vlasništvo države, jedinica lokalnih samouprava, građana i da zemljiste poklanja, odnosno daje bez naknade, rekla je za portal N1 bivša ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović za čijeg je mandata usvojen zakon koji reguliše konverziju zemljišta, ali uz naknadu, koju sadašnje ministarstvo ukida.

U vreme kad je usvojen zakon o konverziji zemljišta uz naknadu procene su bile da je reč o građevinskom zemljištu površine oko 5.310,42 hektara, u vrednosti od 1,43 milijardi evra, dok Savet za borbu protiv korupcije navodi da je reč o potencijalnom gubitku od čak nekoliko desetina milijardi evra.

Vlada Srbije je 4. maja usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim je ukinuta konverzija zemljiša uz naknadu.

Ako se uvede besplatna konverzija, kako to predlaže ministarstvo Gorana Vesića, a potom privatizuje Beogradski sajam, budući vlasnik bi, kako je ukazao Savet za borbu protiv korupcije – bez ijednog uloženog dinara postao vlasnik i 11 hektara gradskog građevinskog zemljišta na kojem se nalazi Beogradski sajam, a čija bi vrednost bila više desetina puta veća od vrednosti kupljenog kapitala privatizovanog subjekta, navodi N1.

„Svi oni koji su u privatizacijama, iz stečaja ili iz izvršnog postupka postajali vlasnici kapitala tih preduzeća, nisu postajali i vlasnici zemljišta. Upravo da bi se otkočio zastoj u investicionim ulaganjima, omogućili smo tadašnjim zakonom konverziju državnog zemljišta u privatno, ali uz naknadu. Visinu naknade je određivao lokalni organ za imovinu po pribavljenom dokumentu lokalne poreske administracije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Tadašnjim zakonom određena je, kako je dodala, mogućnost i prava svojine uz nakanadu, i prava zakupa uz naknadu.

„Koliko god sporo išla konverzija uz naknadu, nismo toliko bogati da možemo i smemo da rasipamo ono što je vlasništvo države, jedinica lokalnih samouprava, građana i da zemljiste poklanjamo, odnosno dajemo bez naknade. Neophodno je pospešiti naknadu uz konverziju, jer svaki prihod – i najmanji – prihod je jedinica lokalnih samouprava i države, i značajan je“, istakla je nekadašnja ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari