Zorana Mihajlović: Ubrzati proces energetske tranzicije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da proces zelene energetske tranzicije treba da se osnaži i ubrza.

Na predstavljanju projekta za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju srpske privrede i industrije Zorana Mihajlović je istakla da je Vlada Srbije opredeljena za zelenu agendu i borbu protiv klimatskih promena, što znači da zaštita životne sredine i energetika ne mogu ići odvojeno.

– Projekat koji danas predstavljamo je važan, jer šalje poruku da ne odustajemo od procesa zelene energetske tranzicije, već treba da se ojača i ubrza, jer nije omča oko vrata, nego način da se prevaziđu problemi i izvor nove nacionalne i energetske moći – izjavila je ministarka Mihajlović.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Fransin Pikap rekla je da je „pravedna zelena tranzicija sastavni deo, a ne posledica, procesa dekarbonizacije privrede“. Uz podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Vladom Srbije, UNDP će se pobrinuti da, paralelno sa zelenom transformacijom srpske privrede i društva, budu obezbeđene adekvatna podrška i pravedna tranzicija za regione, sektore i lokalne zajednice koje ekonomski zavise od intenzivnog korišćenja fosilnih goriva, posebno uglja kako niko ne bi bio izostavljen, izjavila je Fransin Pikap.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata istakao je da je glavni cilj projekta da podrži pravednu tranziciju Srbije ka dekarbonizovanoj ekonomiji i da će se to ostvarivati kroz definisanje i usklađivanje principa pravedne tranzicije u procesu zelene transformacije i dekarbonizacije privrede, kao i kroz podršku inovativnim biznis modelima i zelenim tehnologijama koji podržavaju taj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari