Zrenjanin dobio prvi digitalni ortofoto snimak 1Foto: Grad Zrenjanin

Direktor Republičkog geodetskog zavoda mr Borko Drašković uručio je je danas predstavnicima grada Zrenjanina digitalni ortofoto snimak ovog grada, istakavši da je to prvi takav snimak poklonjen nekoj lokalnoj samoupravi u Srbiji i da će to ubuduće biti praksa Republičkog geodetskog zavoda.

Tema današnjeg sastanka direkotra RGZ sa predstavnicima službe katastra i grada Zrenjanina bio je proces digitalizacije zemljišne administracije.

– Digitalizaciju intenzivno realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i u tehničkom smislu stigli smo do poslednje faze, čija implementacija upravo predstoji u septembru. Posebno mi je zadovoljstvo što to mogu da najavim u Zrenjaninu, za koji smo već objavili da je najbolja katastarska služba u Srbiji – kazao je mr Boro Drašković.

On je naveo da je Služba katastra u Zrenjaninu uspela da implementira sve nove digitalne procese i da sada pokazuje da su rezultati svih ovih aktivnosti bili ispravni i da će zemljišna administracija u Srbiji u narednom periodu potpuno drugačije izgledati.

-Napuštamo koncept po kom se u katastar dolazilo isključivo zbog upisa vlasništva, danas geoprostorni podaci čine implementaciju svih 17 ciljeva održivog razvoja i podaci koje će lokalne samouprave koristiti neće se zansivati samo na vlasništvu, već i na mnoštvu drugih podataka, naročito značajnih kada dođe do neke vanredne situacije, elementarne nepogode i slično – naveo je Drašković.

Kako je naveo, RGZ i katastri u lokalnim samoupravama transformišu se u svojevrstan servis za pružanje informacija Vladi Srbije, gradovima i opštinama, kako bi donosili pravovremene i što pravilnije odluke.

– To su efekti digitalizacije i one lokalne samouprave i institucije koje uspeju da se transformišu u smislu digitalizacije i održivog razvoja stvoriće okruženje privlačnije za život i rad. Što se nas u Republičkom geodetskom zavodu tiče, Zrenjanin se nalazi u svim našim pilot-projektima i nadamo se da ćemo ih uspešno implementirati i u ostalim sredinama u Srbiji – istakao je direktor RGZ Boro Drašković nakon sastanka u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari