Zrenjanin prvi po prometu poljoprivrednog zemljišta 1

Zrenjanin se našao među prvih deset gradova i opština po obimu prometa nepokretnosti u prvoj polovini ove godine, prema objavljenim podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Među prvih deset opština i gradova u zemlji po obimu prometa nepokretnosti nalaze se Novi Sad, Zemun, Subotica, Voždovac, Zvezdara, Novi Beograd, Palilula i Kragujevac, Čajetina, Čukarica i Pančevo.

Lista je sačinjena na osnovu podataka koje katastri evidentiraju na osnovu zabeležbi notara i prijava osnovnih sudova, gde su navedene i cene koje su ostvarene u prometu nekretnina.

Broj dostavljenih ugovora za prvu polovinu ove godine na području Srbije veći je za 61 odsto u odnosu na isti period 2020. godine. Veći promet beleži i Zrenjanin.

Prema tim podacima, prometovano je 1546 nepokretnosti na području grada Zrenjanina od početka januara do kraja juna ove godine. Najveći obim prometa poljoprivrednog zeljišta u Srbiji u prvom polugodištu ove godine imao je Zrenjanin, gde je sklopljeno 328 kupoprodajnih ugovora.

Iza njega slede Sombor, Pančevo, Šabac, Sremska Mitrovica, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Po prometu kuća Zrenjanin se, sa 469 prodatih kuća u prvoj polovini ove godine, našao na trećem mestu u Srbiji.

Po kupoprodaji poslovnih objekata našao se peti na listi, sa prodata 62 objekta, po broju prodatih vikendica je šesti na listi opština sa najviše prometa u Srbiji, a prodato je 28 takvih objekata.

Kada je reč o stanovima, u Zrenjaninu je u ovom periodu registrovano ukupno 278 sklopljenih ugovora. Posmatrajući po vrsti pravnog posla, bilo je 177 kupoprodaja, 96 kupovina od investitora i četiri prometa između pravnih lica.

Prosečna cena stana u staroj gradnji u Zrenjaninu je iznosila 663 evra po kvadratu. Raspon cena kretao se od 173 evra do 1.119 evra.

Prosečna cena u novogradnji je iznosila 998 evra po kvadratu, a raspon cena se kretao od 570 do 1.291 evro. U Zrenjaninu su cene stanova u novogradnji u prvom polugodištu porasle za 21 odsto.

Ipak, po visini cena nekretnina ovaj grad nije na listi najskupljih gradova i opština u Srbiji.

Opštine sa najvećim obimom novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti su Novi Sad, sa 327 miliona evra, Savski venac sa 291 milion evra, Novi Beograd sa 227 miliona evra, Voždovac sa 152 miliona, Zeun sa 139, Zvezdara sa 135, Vračar sa 119, Palilula sa 100 i Stari grad sa 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari