Zrenjaninska skupština odlučuje o zemljištu za Metito 1Foto: Miroslava Pudar

U Zrenjaninu je za sredu, 13.oktobar, zakazana 14. redovna sednica Skupštine grada na kojoj se ne razmatra problem pijaće vode, kako bi se moglo očekivati s obzirom da je u ovom gradu pijaća voda zabranjena 17 godina za upotrebu.

Ipak, odbornici će se baviti poslovanjem JP „Vodovod“ i to usvajanjem izmena i dopuna posebnog programa ovog preduzeća o korišćenju subvencija iz budžeta grada. Na ime subvencija Vodovod ove godine koristi 85 miliona dinara iz gradskog budžeta, 25,5 miliona za bušenje 4 nova bunara, 11,5 miliona ili 100.000 evra za otplatu specijalnog vozila na lizing, zatim 11,2 miliona za isporučenu prečišćenu vodu, 15 miliona za vodonabdevanje i 22 miliona subvencija za tekuću likvidnost.

S ozbzirom na to da se grad ne snabdeva prečišćenom vodom još od 14.decembra 2020. godine, kada je došlo do eksplozije metana u Fabrici vode, građane zanima gde se troši novac namenjen plaćanju prečišćene vode. Kako stoji u pisanom materijalu za skupštinsku sednicu, u obrazloženju stavke o subvenciji navodi se da Fabrika vode doo nije ispunila obaveze iz Sporazuma od 21.2.2020.godine i aneksa sporazuma od 21.9.2020. što je dovelo do raskida ugovora o pružanju usluga prečišćavanja vode za grad Zrenjanin.

Rebalansom je, zato, umanjen iznos za isporučenu prečišćenu vodu za 17 miliona dinara, dakle sa 28,5 na 11,2 miliona. Kako se navodi, 17 miliona dinara su preusmereni u vodosnabdevanje i održavanje atmosferske kanalizacije. Sem vodovodom, zrenjaninski odbornici baviće se i stranim investitorima, preciznije usvajaće se odluke o davanju građevinskog zemljišta za arapski Metito.

Naime, kako je Danas već pisao, Zrenjanin namerava da da u zakup bez naknade gradsko građevinsko zemljište za prečistač otpadnih voda, koji treba da prema međudržavnom sporazumu gradski arapska firma Metito. Ovo zemljište nalazi se uz obalu Begeja, na ulazu u Zrenjanin iz pravca Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari