Zrenjaninska toplana zabeležila gubitak od 13 miliona dinara, očekuju pomoć grada 1Foto: M.P. / Danas

Zrenjaninska toplana ostvarila je neto gubitak od 13,7 miliona dinara dinara, navodeno je u izveštaju o radu, koji je takav kakav je usvojen pred odbornicima Skupštine grada.

Šta je sve akumuliralo taj dug, s obzirom da je pre nekoliko godina Gradska toplana Zrenjanin ustupila JP Srbijagas kompletnu gasnu mrežu na ime duga, pitanje je na koje su odbornici opoziicje tražili odgovor.

Kako navodi Ljubomir Erdeljan, zrenjaninski odbornik iz Nove DSS, kompletan uvid u trenutnu satuaciju sa JKP Gradska toplana pruža nezavisni revizorski izveštaj koji je sastavni deo priloženih dokumenata i u kojem se konstatuje, da je zbog velikog kumuliranog duga Društva i velikih kratkoročnih obaveza, narušena likvidnost jer toplana otežano izmiruje svoje obaveze.

“ U svom izveštju toplana procenjuje da će Grad Zrenjanin pomoći u pribavljanju dodatnih, kvalitetnijeh izvora finansiranja, u suprotnom, predhodno navedeno može dovesti u pitanje nastavak poslovanja, odnosno opravdanost primene načela stalnosti poslovanja. Nakon ove konstatacije, ostaje nam da se samo nadamo da gradska vlast ima dovoljno znanja, dobre volje i kredibiliteta prema višim instancama vlasti kako bi situaciju koliko toliko usmerila u pozitivnom pravcu. U suprotnom Gradu preti potpuni kolaps po pitanju ovih usluga koje JKP vrši“, mišljenja je odbornik Erdeljan.

Kako se navodi u javno dostupnim dokumentima, potraživanja JKP „Gradska toplana“ od kupaca na kraju prošle godine iznosila su 46.8 miliona dinaray.

Najveće učešće imaju potraživanja za utrošenu toplotnu energiju, ali i za ostale usluge, kao što su priključak na toplovodnu mrežu, pregled instalacija i ponovno uključenje.

„Obaveze iz poslovanja na kraju 2022. iznosile su 34.3 miliona dinara dinara. Najveću stavku čine obaveze prema dobavljačima, u iznosu od 26.6 miliona dinara“, naveo je u izveštaju o radu. v.d. direktora JKP „Gradska toplana“ Žarko Đuričić.

Kako je navedeno u tom izveštaju, poslovni prihodi za prošlu godinu iznosili su 598 miliona dinara a najveće učešće od čak 99,38 odsto, predstavljaju prihodi od prodaje toplotne energije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari