Oko 1.000 radnika aleksandrovačke kompanije Vino Župa radi u tri smene, jer je izvoz vina u Rusiju utrostručen u odnosu na prošlu godinu, kada je na to tržište plasirana roba vredna tri miliona evra.

– U megamarketima u Rusiji, od Moskve do Vladivostoka, vlada prava jagma za našim proizvodima. Mesečno se iz magacina u Moskvi do kupaca distribuira više od 500.000 boca vina, ali je to nedovoljno. Treba, takođe, reći da zbog velike tražnje prirodnih sokova na domaćem i tržištima bivših republika SFRJ, kao i ugovorenog izvoza kaša i voćnih koncentrata u Nemačku, Holandiju, Austriju, SAD, Dansku i Albaniju, proizvodne linije naših fabrika neprekidno rade u tri smene, i tako će biti do kraja ove godine – kaže Aleksandar Aleksić, tehnički direktor Vino Župe.

Aleksić ističe da je u prethodnoj godini Vino Župa izvezla robu vrednu oko 30 miliona evra, ali da će zbog povećanja tražnje za vinima, izvozni rezultati u 2009. godini biti znatno bolji, a očekuje se devizni priliv od 45 do 50 miliona evra.

Aleksandrovačka kompanija koja beleži stalni rast fizičkog obima proizvodnje i izvoza, ne oseća posledice ekonomske krize i ovo je jedan od retkih primera uspešne privatizacije u Rasinskom okrugu. Od firme koja se nalazila pred likvidacijom, Konzorcijum fizičkim lica, na čelu sa Radimirom Šljivićem, predsednikom Borda direktora, Vino Župa je postala jedna od najvećih prehrambenih kompanija na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari