COP28: Osniva se fond za siromašne koji bi pomagao u saniraju posledica klimatskih promena 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Gotovo sve zemlje koje prisustvuju konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, COP28, saglasile su se danas da se osnuje fond koji bi siromašnim zemljama pomagao da saniraju posledice klimatskih promena.

Nemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati, domaćin konferencije, najavili su da će izdvojiti po 100 miliona dolara u novi fond „za gubitak i štetu“. Velika Britanija je obećala 51 milion, Sjedinjene Države 17,5, a Japan 10 miliona dolara, prenosi Glas Amerike.

Evropska unija je kasnije saopštila da će izdvojiti 245,39 miliona, što obuhvata i 100 miliona iz Nemačke. Očekuje se da će narednih nekoliko dana biti obećano još sredstava, mada se ne očekuje da će biti dostignut cilj od 100 milijardi dolara, koji su postavile zemlje u razvoju.

Predsednik COP28 Sultan Ahmed al-Džaber pozdravio je odluku o osnivanju fonda i ocenio da je to „pozitivan signal upućen svetu“.

Ovo je prvi put da je doneta odluka prvog dana bilo koje konferencije UN i brzina kojom smo to uradili je jedinstvena, fenomenalna i istorijska. To je dokaz da možemo da osiguramo rezultate. COP28 može i daće rezultate, poručio je Al-Džaber.

Siromašnije zemlje dugo su tražile osnivanje fonda za pomoć zbog klimatske krize, s obzirom na to da su bogatije države često više odgovorne za ubrzanje klimatskih promena, dok zemlje u razvoju trpe najveće posledice.

Današnje vesti o fondu dale su ovoj konferenciji UN o klimi leteći start. Sve vlade i pregovarači moraju da iskoriste ovaj zamah da obezbede ambiciozne rezultate u Dubaiju, rekao je izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promene Sajmon Stil.

Pojedine zemlje dovele su u pitanje dugoročnu održivost novog fonda, s obzirom na to da nije poznato kako će se finansirati i kako će se sredstva deliti.

Prema nedavnom izveštaju Programa UN za životnu sredinu, procenjuje se da će biti potrebno 387 milijardi dolara godišnje za adekvatno suočavanje sa posledicama klimatskih promena u zemljama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari