Julsko nevreme u Novom Sadu odnelo 3.000 stabala, Grad nastavlja ozelenjavanje 1Foto: Grad Novi Sad

Više od 3.000 stabala u punoj životnoj starosti na teritoriji Novog Sada devastirano je u julskom nevremenu, te je ovaj grad nastavio ozelenjavanje u okviru porojekta „Sada sadimo za budućnost Novog Sada“.

Plan je da se ozelenjavanjem do 2027. godine poboljša zeleni fond na javnim površinama. Izabrane su uglavnom sadnice crnog bora, koprivića i kelreuterije, koje su posađene ne samo zbog svoje estetske vrednosti, već i zbog sposobnosti da poboljšaju kvalitet vazduha, pruže hlad i podrže biološku raznovrsnost.

Kako je izjavila Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić, predviđeno je da se ovom snažnom akcijom zeleni fond ne samo oporavi, nego da se sadnjom 6.000 stabala, u narednih pet godina, on duplira.

Ozelenjavanje je juče nastavljeno na granici Limana II i IV, gde su sadali 17 koprivića u Balzakovoj ulici, kao i 11 koprivića u Ulici Narodnog fronta. Pre toga u stambenom bloku Bulevar kralja Petra I-Bulevar oslobođenja-Bulevar Jaše Tomića-Kraljevića Marka.

U narednim danima, kako je navela Članica Gradskog veća, planirana je sadnja 114 stabala u stambenom bloku oivičenom ulicama Narodnog fronta, Šekspirovom, Bulevarom despota Stefana i Balzakovom ulicom.

„Tako se polako povezujemo sa Limanskim parkom, gde smo u prethodnih mesec dana u akcijama sadnje izvršili kompletnu sanaciju zelenila, pri čemu je posađeno preko 250 stabala. Ovo jasno ukazuje da sprovodimo zaista ozbiljnu akciju ozelenjavanja našeg grada i unapređenja zelenog fonda. Ono što mogu da najavim je da ćemo zajedno sa donatorima i društveno odgovornim kompanijama uskoro organizovati sadnju po jednog koprivića u svakoj mesnoj zajednici“, istakla je Radenović Bojić, a prenosi sajt Grada Novog Sada.

Akcija ozelenjavanja sprovodi se na osnovu Plana rekonstrukcije javnih zelenih površina na teritoriji Grada Novog Sada za period 2023-2027 godine.

Plan predstavlja sveobuhvatni dokument koji će, pored sanacije oštećenja i rekonstrukcije javnih zelenih površina, doprineti unapređenju zelenog fonda na teritoriji Grada, ekološkoj održivosti i kvalitetu života građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari