Prognozira se pad potražnje za ugljem do 2026. godine 1foto EPA-EFE/Marcin Bielecki POLAND OUT

Iako je ove godine dostigla najviši nivo u istoriji, očekuje se da globalna potražnja za ugljem padne do 2026. godine, procenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Kako se navodi u izveštaju, globalna potražnja za ugljem očekuje se da padne za 2,3 odsto do 2026. godine u odnosu na onu tokom ove godine. Ovaj pad bi, kako navode, trebalo da bude podstaknut proširenjem kapaciteta obnovljive energije. Više od polovine tih kapaciteta trebalo bi da se do dogodi u Kini, koja trenutno čini više od polovine svetske potražnje za ugljem.

Ovo je prvi put, otkako IEA izrađuje projekcije o potražnji za ugljom, da se prognozira da će se potrebe čovečanstva za ovim fosilnim gorivom smanjiti.

Iz IEA skreću pažnju da je u svetu u 2023. potražnja za ugljem porasla za 1,4 odsto i dostigla 8,53 milijarde tona, što je istorijski rekord. Međutim, globalno povećanje prate i razlike među regionima.

Potrošnja uglja je na putu da naglo opadne u većini naprednih ekonomija u 2023. uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države koje će pojedinačno iskoristiti oko 20 odsto manje uglja.

Sa druge strane, potražnja za ugljem u zemljama u razvoju ostaje veoma velika. Zbog rastuće potražnje za električnom energijom i slabe proizvodnje hidroenergije Indija i Kina upotrebiće osam, odnosno pet odsto uglja više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari