U Beču potražnja za "zelenim" zanimanjima: Tri od četiri mlade osobe zainteresovane za obuku 1Foto EPA/OLIVER KILLIG

U glavnom gradu Austrije nedavno su održani „Dani obrazovanja“ koji su pokazali veliku potražnju u oblasti obrazovanja sa „zelenim veštinama“. „Zeleni poslovi“ su zanimanja koja aktivno doprinose izbegavanju negativnih uticaja na okolinu i pomažu u sprovođenju energetske tranzicije.

Da bi se ostvarila ova transformacija, potrebni su odgovarajući kvalifikovani stručnjaci. Zato se „zelene veštine“ ubrajaju među najtraženije veštine budućnosti.

„S obzirom na energetsku tranziciju, obuke sa ‘zelenim veštinama’ sve više privlače pažnju mladih. Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela Privredna komora Austrije, tri od četiri mlade osobe su zainteresovane za odgovarajuće obuke. Prema tome, 75 odsto učenika iskazalo je interesovanje za poslove sa fokusom na zaštitu životne sredine“, izjavila je predstavnica Privredne komore Beča, Marija Smodiks-Nojman, a prenosi Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Jedno od održivih zanimanja sa perspektivom je poziv elektrotehničara.

„Bez elektrotehnike nema energetske tranzicije“, rekla je Smodiks-Nojman.

Eksperti u oblasti fotonaponskih-postojenja, instalacije pametnih kuća i skladišta energije ili punjača za električne automobile će u budućnosti biti sve više traženi.

Takođe eksperti za planiranje i instalaciju sistema grejanja, ventilacije i vodosnabdevanja, građevinski tehničari igraju važnu ulogu u prelasku na ekološka rešenja korišćenjem obnovljivih izvora energije, kao što su toplotne pumpe ili solarni kolektori. Ova oblast konstantno donosi nove inovacije, za čiju primenu u svakodnevnom životu su potrebni građevinski tehničari. U podršci energetske tranzicije u budućnosti će biti posebno važna logistika, što zahteva specijaliste za špediciju.

„Svako preduzeće koje trguje robom zahteva dobro obučene stručnjake za logistiku. Špediteri znaju kako se organizuju procesi u vezi sa nabavkom, transportom, skladištenjem i manipulacijom proizvodima i materijalima tako da ekološki otisak bude što manji, a da kvalitet proizvoda ne trpi“, istakla je Smodiks-Nojman.

U bečkim preduzećima, kako se navodi u saopštenju, je nova obrazovna godina započela bumom za učenike. Broj osoba koje trenutno završavaju prvu godinu obuke za svoje zanimanje u bečkim preduzećima je bio 27 odsto veći nego pre godinu dana.

Svi privredni sektori su zabeležili dvocifrene stope rasta, osim industrije sa osam odsto. Međutim, u avgustu je u industriji zabeležen rast od trećine u odnosu na 2022. godinu. Najveći rast beleži sektor zanatstva i rukotvorina, koji istovremeno predstavlja i najveći sektor za obuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari