Kovačević: Dva pregovarača opozicije kako dijalog ne bi bio komika i kozačka skupština 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević izjavio je da bi opoziciju u dijalogu sa vlašću o izbornim uslovima uz posredovanje EU trebalo da predstavljaju dva pregovarača kako se razgovori ne bi pretvorili u „kozačku skupštinu, sprdnju i komiku“.

„Nadam se da ima šanse da opozicija nastupi sa jedinstvenom platformom. Mislim da je veoma dobar predlog Narodne stranke da opoziciju predstavljaju dva pregovarača. U suprotnom, ako bi svaka od više od 20 stranaka opozicije delegirala jednog ili dvojicu predstavnika i još oni koji bi bili sa suprotne strane, tu bi bilo pedesetak ljudi u tom verbalnom galimatijasu i to jeste kozačka skupština“, rekao je Kovačević televiziji KTV.

„Takav način pregovora vodi u sprdnju i komiku i vlast bi onda mogla da kaže da je imala dobru nameru i da je pokušala, ali da se sa opozicijom ne može“, dodao je Kovačević.

Kovačević je istakao da su „izbori ili demokratski ili nisu izbori“ i da opozicija u dijalogu ne sme da pristane na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „malo ili donekle popravi izborne uslove“.

„Nema malo kvarnih ili malo više kvarnih ili malo pokradenih izbora. Donekle ne postoji, ne možete otići kući kod mame i tate i reći: ’Mama, donekle sam trudna’. Izbori su ili fer i demokratski ili to nisu izbori“, rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da njegov lični stav, a ne kao potpredsednika Narodne stranke, jeste da bi opozicija trebalo da ponovo bojkotuje izbore ako ne budu stvoreni uslovi za demokratske izbore.

„Ako dogovora nema, ne idemo na izbore“, istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se „od režima ne traži ništa što već nije propisano zakonima“, a da je „problem samo što se zakoni ne poštuju“.

„Ako se Vučić nikoga i ničega ne boji, onda neka da te pristojne izborne uslove koje propisuje zakon. Potrebno je razdvojiti izbore, očistiti birački spisak da milion i po mrtvih duša ne glasa, da se omogući glasanje dijaspori elektronskim putem, a i da Vučić ne bude nosilac lista za lokalne izbore, jer se tamo ne glasa da on bude predsednik opštine. Naravno da se ne sme krasti na izborima i mora se sprečiti slikanje glasačkih listića“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao i da je neophodno omogućiti opoziciji prostor na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

„Nacionalne frekvencije nisu vlasništvo televizija koje su ih dobile, nego su ih one zakupile na određeno vreme i moraju poštovati zakone“, rekao je Kovačević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.