Abdidžiku i Haradinaj: Podržavamo dijalog koji treba da se okonča međusobnim priznanjem 1Foto: EPA/ KOEN VAN WEEL

Lideri opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ljumir Abdidžiku i Ramuš Haradinaj podržali su danas nastavak dijaloga sa Srbijom koji kako su ocenili, treba okončati međusobnim priznanjem.

Kako je saopšteno iz DSK, Abdidžiku je na sastanku sa predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, naveo da dijalog treba da bude okončan „punom normalizacijom odnosa dve zemlje, uz poštovanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnog poretka Kosova“.

Dodao je da DSK „ostaje kredibilan partner“ SAD i Evropske unije u važnim procesima na Kosovu.

Lider ABK je na Fejsbuku napisao da je u razgovoru sa Eskobarom i Lajčakom ponovio posvećenost „sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu, koji podrazumeva međusobno priznanje u postojećim granicama i poštovanje ustavnog poretka Kosova“.

Haradinaj je ocenio da je takav sporazum moguće postići samo uz aktivnu ulogu SAD.

Predstavnici SAD i EU prethodno su se sastali sa predsednikom Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići a trodnevnu posetu Prištini započeli su juče susretima sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom pregovaračke delegacije Kosova u dijalogu, Besnikom Bisljimijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari