Advokat Ninić tvrdi da je uhapšen Srbin jer mu je supruga izborni kandidat, srpska policija navela da je bio član grupe za paljenje auta 1foto (BETAPHOTO/MUP SRBIJE)

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da su srpske vlasti uhapsile kosovskog Srbina Dragana Nikolića jer će njegova supruga, na predstojećim lokalnim izborima, biti kandidat za odbornike Partije kosovskih Srba u Leposavću.

Bivši policajac Dragan Nikolić (1975) je uhapšen 10. aprila na administrativnom prelazu Jarinje, kada se sa suprugom vraćao iz Kragujevca, svojim automobilom registrovanim na RKS tablice.

„Dragan je istog jutra bez problema prošao kontrolu na Jarinju, da bi po povratku bio zadržan oko tri sata. On je u prvi mah razumeo da je razlog zadržavanja to što kod sebe nema srpsku ličnu kartu. Međutim, dve osobe u civilu i s fantomkama na glavi, sprovele su ga u Beograd gde je ispitivan u SBPOK-u. Od njega je zahtevano da potvrdno odgovori da radi za prištinske službe bezbednosti“, rekao je Ninić agenciji Beta.

Nikolić je tek na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saznao da mu se na teret stavlja izvršenje dva krivična dela i to Udruživanje radi protivustavne delatnosti i Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

„On se tereti da je u periodu od novembra prošle godine, pa sve do aprila ove godine, zajedno s još četiri lica srpske nacionalnosti (Dušan Tomović, Milan Đukić, Slaviša Pavićević i Bojan Pavlović) bio pripadnik organizovane kriminalne grupe koju su predvodila dvojica Abanaca (Idriz Idrizi i Mehmet Turlabunja), čiji je zadatak bio da intenzivno i u kontinuitetu ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije u cilju nasilne promene ustavnog uređenja Srbije“, kazao je Ninić.

Policija u krivičnoj prijavi tvrdi da je namera ove grupe bila da se izazove nasilni revolt stanovništva na Kosovu i Metohiji protiv najviših državnih organa u Srbiji, kako bi se ugrozilo ustavno uređenje i bezbednost Srbije i sproveo masovni egzodus srpskog stanovništava sa teritorije južne srpske pokrajne.

„Ova grupa je navodno odgovorna za paljenje većeg broja automobila koja su u vlasništvu Srba kako bi se za to lažno okrivili Srbi koji su potom hapšeni. Policija čak tvrdi da je delovaje Dragana Nikolića i drugih članova grupe dovelo do napada i ranjavanja konkretnih lica srpske nacionalnosti koji su se na severu Kosova dogodili početkom ove godine (Miloš i Stefan Stojanović, Stefan Tomić, Lazar Milutinović, Miljan Delević)“, kazao je Ninić i naglasio da su sve optužbe „kafkijanske“.

„Moj branjenik ne zna od čega bi trebao da se brani, kada ništa od onoga što mu se stavlja na teret nije individualizovano i konkretizovano. Fizički uopšte nije bio na lokacijama u vreme koje je predmet navoda krivične prijave, niti je ikada bio član neke kriminalne grupe, koja je delovala protiv ustavnog uređenja države Srbije. Od šest lica koja navodno čine grupu, Dragan poznaje samo jedno lice koje je svojevremeno hapsio zbog ilegalnog transporta drva“, istakao je advokat.

Na predlog tužioca Viši sud u Beogradu je Draganu Nikoliću odredio meru pritvora u trajanju do 30 dana. Od preostalih pet okrivljenih, samo je još jedno lice uhapšeno i ispitano.

„Predviđeno je saslušanje devet svedoka, među kojima ima više lica zaposlenih u opštini Leposavić, koji su istaknuti članovi SNS, što najbolje potvrđuje da je ovo politički obračun. Tužilaštvo, na ovaj način, pokušava da opravda razloge za neosnovani pritvor koji može da traje mesecima“, ocenio je Ninić i naveo da Nikoliću preti kazna do deset godina zatvora.

„Ovo hapšenje je politički motivisano i predstavlja eklatantan primer progona jedne porodice na severu Kosova, koja se ohrabrila da ne podrži tzv. Srpsku listu. To je vrhunac politike štapa i šargarepe koju neposlušnim Srbima na severu Kosova deset godina servira vlast koju personifikuje Aleksandar Vučić“, rekao je Ninić.

Dodao je da porodica Nikolić trpi reavanšizam još od septembra prošle godine, kada su im nepozanta lica zapalila kuću i to nakon što je Dragan izvršio preregistraciju svog automobila.

„Pravi razlog Draganovog hapšenja je činjenica da je njegova supruga, na predstojećim lokalnim izborima, prihvatila kandidaturu na listi za odbornike Partije kosovskih Srba u Leposavću“, zaključio je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari