AFP: Srbija pozdravlja ekonomske veze s Kinom uoči moguće posete Si Đinpinga 1(BETAPHOTO/Ministarstvo unutrasnje i spoljne trgovine/Djordje Krstic)

Srbija koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji (EU), pozdravila je u sredu ubrzanje ekonomske saradnje sa Kinom, u cilju verovatne posete pre leta predsednika Kine Si Đinping – piše francuska agencija AFP.

„Nijedna druga zemlja u regionu ili Evropi ne uživa nivo saradnje i poverenja koji postoji između Srbije i Kine“ – prenosi AFP izjavu ministra trgovine Tomislava Momirovića za državnu RTS.

Po njegovim rečima Momirovića, Kina je uložila skoro 5,5 milijardi dolara (5,1 milijardu evra) u Srbiju između 2014. i 2023. godine.

Momirović je, govoreći posle sastanka u Beogradu međuvladine komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, rekao da je Kina „drugi najvažniji ekonomski partner (Srbije), posle Nemačke“ i da je saradnja „doživela neverovatan rast u poslednjih deset godina“ – prenosi AFP.

Beograd je u oktobru potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Pekingom koji će stupiti na snagu čim se završi pravna procedura u Kini – rekao je Momirović, precizirajući da je Srbija već spremna da ga primeni.

Srbija je 2023. privukla 4,5 milijardi evra stranih investicija, uključujući 1,37 milijardi iz Kine, ili 30 odsto, što je čini vodećim investitorom – navopdi AFP.

Ali, piše dalje, po podacima Narodne banke Srbije, obim investicija svih zemalja članica Evropske unije u istom periodu iznosio je 2,16 milijardi evra, a i u trgovini Evropska unija kao celina je glavni partner Srbije, sa skoro 60 odsto od oko 65,5 milijardi evra trgovine u 2023.

Gledajući po zemljama, ako Nemačka ostane vodeći izvoznik u Srbiji (4,8 milijardi evra), Kina zauzima drugo mesto, sa 4,6 milijardi evra prošle godine.

Srbija je – navodi AFP – u Kinu 2023. izvezla 1,1 milijardu evra, a jedva šest miliona u 2012. – po rečima Momirovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da očekuje da će dočekati svog kineskog kolegu u narednim mesecima, ali još nije saopšten datum ove posete koja će za kineskog predsednika biti prva Evropi od pandemije – piše AFP i dodaje da bi, po izveštajima štampe, to moglo da bude u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari