Akademik Cvetković: Potreban je ozbiljan dijalog o litijumu, da nije bilo Rio Tinta bio bi neki drugi oblik

Ostavite komentar


  1. Akdemik, gosn Vladica, je u pravu za mnoge stvari koje je rekao, a koje su napisane u ovom tekstu. Ali, on to o tome govori kao da je Srbija normalna, uređena zemlja, sa sistemom koji funkcioniše, gde su zakonodavna i izvršna vlast jasno odvojene, a sudstvo nezavisno. Morao bi gosn Vladica da kao polazište za svoja razmišljanja uzme afričke zemlje i neke malo razvijene zemlje. Na njihovim primerima se vidi kako su profitirale od rudarstva..

  2. Bravo profesore, nazalost to nece shvatiti nas neprosveceni narod koga je ubedio neki Cuta koji je vodja te neprosvecenosti !

  3. Rekla bih da se kroz problem Rio Tinto zapravo oslikava prava mera koliko je naša drźava razvaljena. Koliko se ne veruje institucijama i da je to osnovni problem. Ne bi narod sada verovao ni da im sasvim struĉna i nezavisna drźavna institucija ponudi studiju koja dokazuje da je vađenje litijuma ili bilo koje rude bezbedno. I nisu za to krivi ni “ glypi narod“ koji svašta veruje ni politiĉari opozicije ni zeleni koji su zgodno iskoristili šansu za svoje politiĉko delovanje. Kriv je Vuĉić i njegovi sateliti u vlasti koji su uveli mafiju i korupciju u sve pore druśtva i koji koriste grubu silu kao način kojom natura i sprovodi gotovo sve korupcijom obojene projekte. Poĉevši od Beograda na vodi i Savamale koja je sruśena mafijaśkim naĉinom a da se niko od struĉnjaka iz institucija nije javno i dovoljno glasno suprotstavio. Ni naučnici kao javne liĉnostu i osobe od poverenja, ni policija, ni tužioci ni sudije ni vojska….svi koji bi trebalo da śtite narod i drźavu od rastakanja su zakazali Narod veruje da su ti stručnjaci ili kupljeni ili su uplaśeni da ne izgube privilegije koje imaju, dakle opet korumpirani i zato im ne bi verovali ni da kažu da je nebo plavo. To je prvo na śta narod pomisli, da oni rade za nekog i da nas lažu. I biće u pravu! Ko sada da veruje u bilo śta u ovoj zemlji? Korupcija je pojela to poverenje i neće ga skoro vratiti niko, ni ovi sada śto se sankaju na tom narodnom nepoverenju i osvajaju politiĉke poene, i to ide ovako kilavo zato što ni njima ne veruju da nas neće prodati jer su nas već prodavalii. Narod sad samo „i na hladno duva“ jer smo se mnogo puta opekli.

  4. Kakva je ovo izjava: “Ko će to da radi i pod kojim uslovima”… ??? Niko pod nikakvim uslovima. Vi se postavljate kao da će se to sigurno iskopavati. Narod želi da živi u tom kraju a ne da umire od bolesti i zagadjenja prouzrokovanog rudarenjem.
    Rudnika neće biti, ljudi će životom braniti svoja ognjišta. Kako Vas nije sramota da se cenjkate za bolje uslove? Da vam je u redu da nekoga iselite sa svog imanja ako je cena odgovarajuća? Nemoralno!

  5. Gospodine V.Cvetkoviću iz Srpske Akademije Nauka..,moje poštovanje Vama..Ali mirnija bi bila da isto poštovanje DAM Nauci…I Akademiji u cellini..povodom rudarenja po R.Srbije

  6. Dokle ta priča i skrivanje iza „novih radnih mesta“. A o uslovima rada, pelenama, odlascima „stranih investitora“, subvencijama kojih se ne odriču ni „gigafabrike“, trenutnim zagađenjima svega i svačega, ništa.
    Svaka čast akademicima i lobistima, ali znamo gde živimo, a čuli smo i za iskustva drugih.

  7. Demostat da objavi javno svoje finansije, pa da se vidi razlog za davanje prostora ovom Rio Tinto lobisti.
    Zakon o stranom agentu kad se usvoji – biće mnogo lakše da vidimo težinu nečijih reči

  8. Samo do 2020. god. Rio Tinto je Rudarsko fakultetu dao preko 100 miliona dinara, a oni, tak otvoreni i posteni, su ODBILI da izvrse nalog Zastitnika gradjana i dostave dokumentaciju. Koliko su dobili od tad, Bog zna. Bice da nije malo, kada je i gdin Cvetkovic pristao da proda svoj ugled.

  9. Коначно да на тему литијум проговори неко ко је компетентан. Иначе они који су против ископавања слушају обрзложења стручака Ћуте, а они други који су за ископавање као образложење износе оно што им је сервирао други стручњак, Вучић.

  10. Neka dođe da živi u Loznici.Lepo je rekao Arčibajd Rajs da će nas korumpirani „intelektualci“uništiti.
    Srećom,narod će odbraniti Srbiju kao i uvek.

  11. Naravno da treba struka da odluci, a drzava da se postara da se zakon sprovodi i kontrolise zagadjenje i naravno nek radis svako ako bude postovao norme i zivotnu sredinu….a ovi dusobriznici(gradjani velikih gradova ) sela i poljoprivede, da se lepo sele iz grada na selo pa da vide da li se moze ziveti od kuruza i njive samo…A uzgred Rio Tinto nema podrsku Vucica jer on zeli njegove Kineze, a ti narode budi slep i dalje

  12. E moj profesore pa nista strucno ne rece, sve pravdajuci se da nisi upoznat, a ako je tako sto onda pricas isprazne price I dodatno sludjujes ovaj jadni narod. I ti si zamaskiran Vucicev potrcko.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.