Šta akademik Dušan Teodorović kaže o "jedinom izlazu za opoziciju" i o Nestoroviću 1Foto: print screen N1

Akademik Dušan Teodorović izjavio je, povodom dešavanja oko konstituisanja Skupštine Beograda, da je ovo ovo možda poslednja šansa da opozicija pokaže zube i da „nema pregovora sa lopovima“. „Opozicija mora da zahteva poništavanje izbora, pa onda da budu raspisani novi. Drugo, mora da se krivično odgovara“, rekao je Teodorović u Novom danu N1.

„Moj opšti utisak je da je ovo ‘Monti Pajton’, jedna cirkuska predstava“, rekao je akademik i dodao da je zaprepašćen i da je velika sramota da je Branimir Nestorović sa liste „Mi – glas iz naroda“ dobio titulu redovnog profesora Medicinskog fakulteta.

„On i njegova opskurna grupa ‘zmajeva’, a sada mi drhtimo šta će da kaže Nestorović koji priča: ‘Bio jedan avion koji je nestao pre 30 godina i niko nije znao gde je, a onda su se pojavili putnici’. Od takve opskurne ličnosti zavisi sudbina grada Beograda. To je smešno“, kaže Teodorović.

Ističe da je ovo možda poslednja šansa da opozicija pokaže zube.

„Nema pregovora sa lopovima. Ovi izbori su najbezočnije pokradeni na svim nivoima. Evropski parlament je suviše ozbiljna institucija da bi se tek tako donela jedna Rezolucija. A juče, Aleksandar Vučić kaže da oni lažu. To je meni neverovatna stvar. I premijerka koja kaže – nije ukraden nijedan glas. Opozicija mora da zahteva poništavanje izbora, prvo da se ponište, pa da se raspišu novi“, rekao je akademik.

On je istakao i da posle svega mora da se krivično odgovara, jer je izbrisana granica između političke partije i države. „Vučić je spojio SNS sa državom, u prevaru su uključeni svi državni organi – tužilaštvo koje ne reaguje jer navodno nema dokaza. Moraju da odgovaraju službenici, policajci u MUP-u koji su upisivali lažna prebivališta, moraju da odgovaraju svi učesnici u prevari“, dodaje.

Teodorović je podsetio i na dešavanja u Areni i ocenio da bi građanima BiH koji su dolazili tu da glasaju trebalo da bude zabranjen ulazak u zemlju doživotno.

Šta je jedini izlaz za opoziciju?

„Jedini izlaz za opoziciju je saradnja sa EP“, navodi Teodorović.

„Vučić maestralno za svoje birače predstavlja sebe kao državu Srbiju – nije krala država Srbija, već Aleksandar Vučić, deo državnog aparata i SNS“, kaže akademik.

Ukazao je i da smo mi zemlja kandidat zvanično za člana EU i da smo „dali deo svog suvereniteta kad smo potpisali ugovor da postanemo kandidat. „Postoji moralno i svako drugo pravo da se kaže – pomozite ovi nas lažu i kradu“.

„Vučić kaže da je izdajnički čin kada se obraćate Evropi. Ne, to je najpatriotskiji čin – kada jedna država nema insititucije, nema tužilaštvo i policiju“, rekao je Teodorović.

On je naglasio da bi novi izbori mogli da budu organizovani ako izborna komisija bude „međunarodno – domaća“ i da u njoj budu tužitelja Laura Koveši i Raša Nedeljkov iz Crte. A ako ne bude takve komisije,
novi izbori podrazumevaju kao prvu stvar da birački spisak mora da se proveri i elektronski i da se ide na teren od vrata do vrata, što je obiman posao, poput popisa stanovništva.

Dešavanja oko pokušaja formiranja Skupštine grada, definiše ovako:

„Ja lično mislim da se radi o prevarantima. Šićardžijski pokušavaju da navuku većinu i kažu nemamo potpuni legitimitet već 0,47 posto legitimiteta, a kad Nestorovićevi zmajevi dođu kod nas, imaćemo potpuni legitimitet. Radi se o prevari, o kupovinama… Tužilaštvo mora da reaguje, da bude salušan Nestorović. Ako tužilaštvo ne reaguje, mi smo u problemu“, dodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari