Akcija lupanja u šerpe podsetila na bunt iz devedesetih 1Foto: Nenad Kovačević

Bilo je sjajno čuti kako sa prozora odjekuje poziv na borbu za slobodnu, solidarnu i demokratsku Srbiju.

Danas kada naše društvo svakim novim potezom vlade klizi u diktaturu, jako je bitno da dignemo glas i u teškim trenucima kada se nalazimo u svojim domovima zbog policijskog časa. Jako smo zadovoljni, a narednih večeri očekujemo i veći odziv.

Pridružite se muzikom, zviždanjem, posuđem, budite kreativni u izražavanju nezadovoljstva, kaže za Danas Vjekoslav Vuković, član Inicijative Ne davimo Beograd, posle prve večeri, u nedelju, kada su se građani Srbije na svojim prozorima i terasama odazvali njihovoj akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“.

Akcija, pokrenuta na društvenim mrežama, podrazumeva da se svako veče u 20 i 05 minuta, posle aplauza za one koji su u prvim redovima borbe protiv virusa, pravi što veća buka lupanjem u šerpe i lonce, duvanjem u pištaljke i na sve druge načine, kako bi se izrazio bunt protiv ove vlasti, načina na koji vlada i na sraman način koristi vanredno stanje uvedeno zbog virusa.

Prema podacima Ne davimo Beograd i ostalih članica Građanskog fronta, koje su se priključile ovoj akciji, u nedelju se buka pravila u osam gradova (Beograd, Kraljevo, Niš, Požega, Valjevo, Vlasotince, Kula i Apatin), a pridružili su se i Novi Sad, Subotica, Smederevo, Lazarevac, Čačak.

Građani su se, kako kažu iz Inicijative, javili iz ne manje od 30 gradova širom Srbije.

– Ovo je poziv svim građanima da vrše pritisak na ovu kriminalnu vlast svim sredstvima. Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da na sve načine moramo da se borimo i protestima, bukom, akcijama, tužbama i prijavama i razgovorima, na ulici, sa prozora, u mesnim zajednicama … Želimo da ohrabrimo ljude da se suprotstave uvođenju diktature, ali i da pokažu drugima da je ovakvo stanje neodrživo, kad su naši glasovi ućutkani terorom SNS mašinerije na svakom koraku – objašnjava Vuković cilj ove akcije.

Na pitanje dokle će se lupati, on kaže da samo lupanje i buka nisu ni cilj ni želja.

– To je samo sredstvo kojim se služimo sada kada su nam druga sredstva nedostupna. I baš zato što se nalazimo u teškom trenutku kada su nam građanska prava sužena, moramo pokazati da se ne mirimo da činjenicom da nam društvo ponire u diktaturu – navodi on.

Pravljenje buke lupanjem u šerpe i lonce podseća na bunt iz devedesetih kada se to radilo u 19 i 30 kada je počinjao Drugi dnevnik.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, za Danas kaže da podržava akciju i navodi da za to ima lični razlog, jer je 1996. učestvovao u osmišljavanju te akcije.

– Tako da me ona, s jedne strane, pozitivno vraća u mladost a sa druge negativno vraća na to da imamo isti problem kao i pre skoro 25 godina – kaže Živković.

On podseća da je uz lupanje u šerpe tada postojala akcija „pali gasi“ akcija.

– Zajedno sa lupanjem u šerpe tada je bilo nešto što se zvalo „pali- gasi“. To znači da jedan član porodice izađe na terasu da zviždi, lupa u šerpe i ostalo, a drugi u sobi okrenutoj ka ulici pored prekidača i pali i gasi svetlo – opisuje on.

Prema njegovim rečima, ovo je dobar vid borbe protiv vlasti, ali kako ukazuje ne sme da bude jedini.

– Potrebni su i svi drugi vidovi borbe, u parlamentu i na izborima kakvi god oni bili. Makar išli na bajonete i ginuli, jer to je naša obaveza. Prostačka kriminalizovana vlast neće otići zato što ćemo da je nagradimo na ovaj ili onaj način, nego tako što ćemo da je oteramo i to moramo da radimo svaki dan. I šerpama, i pali-gasi, i protestima, i učestvovanjem na jedinom mestu na kojem vlast može da se promeni a to su izbori – zaključuje Živković.

Politički analitičar Zoran Stojiljković za Danas kaže da je ova akcija nažalost rezervna varijanta za odsustvo javnog dijaloga i rasprave o ovoj situaciji u koju smo ušli pandemijom i koja je tražila demokratske procedure i vođenje dijaloga.

– Kad toga nema, a stanje je potrajalo, i čuje se glas samo vlasti, to je očekivana i nužna reakcija i praktično je odgovor na to da su na javnoj sceni, pogotovo u medijima sa nacionalnom frekvencijom, prisutni samo predstavnici vlasti. Mislim da je ova vrsta reakcije potrebna i zaposlenima i sindikatima za 1. maj jer će očito ovo biti Prvi maj kao nijedan drugi – ukazuje Stojiljković, aludirajući da će tada biti uveden policijski čas i zabrana kretanja.

– Ova reakcija građana mogla biti još jedan dodatni argument za racionalnu odluku da ovakvoj situaciji izbore treba odložiti u najmanju ruku za jesen – zaključuje Zoran Stojiljković.

Akciju su podržale opozicione stranke Saveza za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari