crtafoto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na osnovu analize izbornih nepravilnosti ina decembarskim izborima, izuzev manipulacija na pojedinim biračkim mestima, glavni mehanizam izborne krađe u Novom Sadu bio ogromno povećanje broja novoupisanih birača, za čak 38.000, od aprila 2022. godine do izbora 2023. godine, kažu iz Akcije progresivne Vojvodine i napominju da je to 10 odsto od ukupnog biračkog tela u Novom Sadu.

„Ako posmatramo ukupan broj birača, od aprila 2022. godine do izbora 2023. godine on se povećao za 5.688. Ovo na prvi pogled nije čudno posmatrajući ranije trendove. Međutim, na osnovu analize javno dostupnih podataka i odgovora na pitanja koja smo tražili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja došli smo do podatka da je broj izbrisanih iz biračkog spiska za dati period preko 32.000. On podrazumeva oko 10.000 umrlih lica, lica koja su se u međuvremenu odselila u druge opštine, ali ne i iseljene u inostranstvo“, saopštavaju iz APV.

Prostim sabiranjem, kako ističu, broja izbrisanih lica iz biračkog spiska (32.000) i broja za koji se povećao ukupno broj birača (5688) u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, dolaze do podatka da je broj novoupisanih birača u tom periodu bio čak 38.000.

„Uzimajući u obzir da je oko 7000 naših sugrađana u tom periodu steklo biračko pravo po osnovu punoletstva, to bi značilo da je u tom periodu bilo preko 30.000 doseljenih punoletnih osoba. Teoretski je nemoguće da je Novi Sad dobio preko 30.000 novih punoletnih građana za 20 meseci, ili u proseku za 50 više svakog dana“, nastavljaju dalje.

Iz APV objašnjavaju i da novoupisani se nalaze na adresama Fudbalskog kluba „Kabel“ (Fruškogorska 34 i 36), Đačkog igrališta (Jirečekova 2), zanatskih radnji (Fruškogorska 16 do 36) i sličnih lokacija na kojima ne postoje stanovi i stambene zgrade.

Taj podatak smatraju, jasno ukazuje na sumnju da je reč o sistematskom i organizovanom prijavljivanju građana iz drugih opština ili okolnih država na adrese koje nisu predviđene za stanovanje kako bi se uticalo na rezultate republičkih, a potom i lokalnih izbora.

Akcija progresivne Vojvodine kao članica koalicije „Srbija protiv nasilja“ upozorava na to da je promena adrese stanovanja bez saglasnosti vlasnika, kao i lažno prijavljivanje adrese krivično delo.

„Narednih dana ćemo dati predloge šta je neophodno uraditi kako se ova izborna krađa ne bi ponovila. Takođe pozivamo sve sugrađane koji imaju neka saznanja o izbornim prevarama da nam se obrate putem naše email adrese [email protected] ili Facebook stranice
https://www.facebook.com/akcijaprogresivnevojvodine“, kazali su iz ovog udruženja.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari