"Ako bi Ana Brnabić želela da Milanovića nazove budalicom, isto bi rekla 'bodulica'": Sagovornici Danasa o rečniku premijera Hrvatske 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ; foto FoNet/Vlada/Slobodan Miljevic

Hrvatski predsednik Zoran Milanović nije pogrešio što je premijerku Srbije Anu Brnabić nazavo bodulicom budući da tako „kontinentalci“nazivaju otočane. Ipak, teško je komentarisati Milanovićeve izjave koje već duže vreme izlaze iz bilo kakvog poltičkog rečnika. A kada bi Branabić „na svom jeziku“ pokušala ad Milanovića nazove budalicom ispalo bi da ga je takođe nazvala bodulicom, kažu sagovonici Danasa komentarišući Milanovićev rečnik.

Premijerka Srbije je ocenila da samo Hrvatskoj mogu da štete nastupi njenog predsednika.

Ona je na Tviteru navela da je „u jednom od svojih logoreičnih nastupa koji samo Hrvatskoj mogu da štete, Milanović izjavio istorijsku nebulozu: „Hrvatska Srbiji ovo neće oprostiti“.

„Šta? Što tražimo pravdu za ubijenu decu na Petrovačkoj cesti? Šta je sledeće? Neće nam oprostiti Jasenovac (i tako je „mit“)“, navela je ona.

Napisala je i da „treba, kaže Milanović, da pazimo šta radimo, da ne budemo „bezobrazni i drski“ jer ćemo, za članstvo u EU, morati da tražimo milost od Hrvatske, kao što Šveđani sada traže milost od Turske?!“

“ Što bi moj Mate iz Stare Baške rekao: „ne treba ovome prva pomoć, nego poslednja pomoć“, napisala je Brnabić.

Milanović je upitao ko je predsednica vlade Srbije.

„Ko je premijerka Srbije? Brnabićka i dalje? Naša bodulica sa Krka. Nisam je dugo video na Krku, dobrodošla je“, rekao je Milanović.

Zoran Kesić, autor emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, za Danas kaže da „ako bi Ana Brnabić želela da Milanovića nazove budalicom, isto bi rekla „bodulica“.

„Evo probajte njenim glasom „budalica“ i videćete – ispašće bodulica“, kazao je on.

A Tomislav Žigmanov,  predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, za naš list ukazuje da u izjavi Milanovića nema greške.

– Milanović nije pogriješio što je srbijansku premijerku imenovao „našom bodulicom“, budući da joj je „nono“ iz Stare Baške s otoka Krka, a tako „kontinentalci“ nazivaju otočane. Drugo je pitanje je li to političko korektno oslovljavanje predsjednice vlade druge suverene države. A je li štetno po Hrvatsku držanje predsjednika Milanovića, nije toliko na Brnabićevoj da cijeni. Jer, kako bi bilo da Milanović cijeni nju i politike koje vodi iz rakursa šteta? Tako što ozbiljna politika isključuje…- navodi Žigmanov.

Dok glumac Sergej Trifunović kratko kaže „Neka je vodi“, a urednik u Vremenu Filip Švarm za Danas navodi da je teško „komentirati izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koje već duže vreme izlaze iz bilo kakvog poltičkog rečnika“.

– On je očigledno čovek koji je u ratu sa celim svetom a ponekad i sa samim sobom. Bilo šta komentirati je potpuno nepotrebno jer ko zna šta će sutra reći. Za njega je hrvatski premijer Andrej Plenković „udbašenko“, evo sad je premijerka Srbije bodulica, što treba da znači da potiče sa nekog otoka. Ulaziti u tu vrstu komentara njegovih naziva ljudi više odgovara humorističkim emisijama nego ozbiljnim novinarima – zaključuje Švarm.

A reagovao je i Aleksadar Vučić, predsednik Srbije koji je na pitanje novinara tokom obilaska radova na obilaznici u Bubanj potoku, naveo da „kad histerija nastane tu argumenata nema“.

– Kada je vređate jadno i na ličnoj osnovi, više govorite o sebi nego o njoj. Mnogo je važno da se pokaže da ratni zločini ne mogu da ostanu nekažnjeni. A ostalo nije bitno. To je politički folklor – kazao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari