Ako na referendumu pobedi opcija "DA", da li je to prvi poraz opozicije pred izbore? 1FOTO Stanislav Milojković

Referendumski ishod nije poraz opozicije јер stranke ne ulestvuju na referendumu, ali će to biti poraz naroda i društva sa dalekosežnim posledicama i kontinuitetom urušavanja nezavisnosti pravosuđa, a moglo bi da usledi i izbacivanje preambule o KiM kao sastavnom delu Srbije iz Ustava, nametanje obavezne vakcinacije, naseljavanje migranata i otvaranje rudnika litijuma od strane „Rio Tinta” širom Srbije.

To kažu sagovonici Danasa iz opozicionih pokreta i partija upitani da li će biti poraz opozicije ako građani 16. januara izglasaju potvrđivanje izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Svi oni pozivaju građane da na referendumu zaokruže opciju „NE“.

Biljana Đorđević, iz pokreta Ne davimo Beograd za Danas kaže da je strah od poraza sprečio mnoge političke aktere da govore o ustavnim izmenama.

– Ukoliko dođe do potvrde akta o izmeni Ustava, do toga će doći u situaciji male izlaznosti izjašnjavanjem građana o pitanju koje im nije jasno jer ih je vlast namerno držala u mraku. Referendumski ishod svakako nije poraz opozicije – i žao mi je što je baš neopravdani strah od poraza sprečio mnoge političke aktere da aktivnije govore o sadržaju ustavnih promena u javnosti i upoznaju građane sa onim što se događa – kaže ona.

Prema njenim rečima, referendum je pokazna vežba šta će nam se ubuduće dešavati ukoliko vlast ne smenimo na izborima, za šta najveće šanse imamo u Beogradu, ili ukoliko barem Narodnu skupštinu ne učinimo dovoljno reprezentativnom da se na ovaj način više ne može menjati Ustav.

Vladimir Gajić, potpredsednik Narodne stranke koji zastupa stav da treba glasati protiv, za naš list navodi da pobeda opcije „DA“ ne može biti poraz opozicije jer stranke ne učestvuj na referendumu.

– Međutim, biće to još jedan poraz naroda i to sa dalekosežnim posledicama. Ipak, ja sam optimista, postoje ozbiljne šanse da pobedi „NE“ – navodi Gajić.

A predsednik PSG Pavle Grbović kaže da bi usvajanje takvog akta bio nastavak urušavanja nezavisnosti pravosuđa i zato se to ne može tretirati kao poraz opozicije već kao poraz društva.

– Posledice neće osećati samo glasači opozicije već svi građani čija će prava pre ili kasnije biti ugrožena, a koji pravdu neće moći da dobiju ako to ne bude u interesu nekoga ko je nosilac političke moći u Srbiji – ukazuje on.

Konkretan odgovor na pitanje o porazu ne daje predsednik Nove strane Aris Movsesijan, ali smatra da je referendum proba za izbore.

On navodi da samo u Srbiji opozicija permanentno biva optuživana za loše vođenje države.

– Rezultat referenduma ćemo videti za koji dan. Ja sam najavio da je referendum generalna proba za izbore. I ako možemo nešto da zaključimo iz dosadašnjeg stanja, to je da ako želimo pobedu opozicije na izborima, moramo otvoriti dijalog svih aktera kako bismo na izborima stvorili referendumsku atmosferu – kaže on.

A lider Dveri Boško Obradović koji smatra da bi pobeda „NE“ bila prvi poraz Aleksandar Vučića pred izbore, na pitanje da li bi pobeda „DA“ značila prvi poraz opozicije kaže da ako referendum prođe, sledeće na redu je izbacivanje preambule o KiM kao sastavnom delu Srbije iz Ustava, nametanje obavezne vakcinacije i stalnih kovid propusnica, naseljavanje migranata i otvaranje rudnika litijuma od strane „Rio Tinta” širom Srbije…

– Sve ovo možemo da zaustavimo 16. januara, jer ako vladajućem režimu sada ne prođe ovo prvo nametanje neće ni ova ostala potom. Ne vidim kako možemo da izgubimo ako se svi ujedinimo oko odbrane Ustava, bez obzira na naše ideološke i političke razlike, pa i podelu na vlast i opoziciju. Niko ne sme da se igra sa Ustavom. Ustav je mala knjižica, ali velika pravna svetinja, a mi patriote ne damo svetinje i ne damo Ustav – zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari