"Ako ne ispune zahteve, Srbija će u petak stati": Opozicija na vrata REM-a zalepila odštampane ostavke članova ovog tela (VIDEO) 1foto: Printscreen/Facebook/Ne davimo Beograd

Ako zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ ne budu ispunjeni Srbija će u petak stati, izjavio je ispred Regulatornog tela za elektronske medije poslanik Ne davimo Beograda Radomir Lazović pri predaji već odštampanih ostavki članova ovog tela zaduženog za medijsku regulaciju.

Naša zemlja je, naveo  je Lazović, zatrpana nasiljom, a preko programa Pinka i Hepija prikazivano je to nasilje, mahalo se pištoljima i pozivalo na nasilje. On je ukazao na odgovornost REM-a da to reguliše i sankcioniše, te rekao da ovo telo „sistemski odbija da se meša u svoj posao“

„Nije REM jedini odgovoran ali je odgovoran za kontrolu elektronskih medija i najmanje što mogu da urade je da podnesu ostavke“, naveo je poslanik.

Podsetio je i na druge zahteve, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju i hitno ukidanje rijaliti programa na nacionalnim frekvencijma koji su promocija nasilja i pogrešnih ideja. Traže gašenje tabloida koji promovišu mržnju i konstanto krše Etički kodeks, ali i ostavke ministra Gašića i ditektora BIA Vulina.

Sutra će se pre sednice Vlade okupiti ispred Nemanjine gde će im takođe uručiti već odštampane ostavke.

Naveo je i da Orlić „sad već mora“ da sazove sednicu na kojoj bi se razmotrila odgovornost vladajuće koalicije za dva masovna ubistva, s obzirom na predate potpise poslanika sa tim zahtevom.

Građane pozivaju 12. maja u 18 časova da „Srbija stane“, na protest ispred Narodne skupštine.

„Apel građanima je da se aktivno uključe u pozivanje ljudi na protest ispred Narodne Skupštine“, naveo je on i građane pozvao da da razgovaraju sa komšijama i prijateljima do kojih zbog medijske blokade ne dolazi ovo

Kako će protest izgledati objaviće sutra ispred Vlade Srbije, kako ne bi došlo do manipulacije.

Zamolio je javnost da se ne bavi time da li su sve opozicione stranke tu ili nisu, jer su građani, kaže, osetili da treba da budu deo protesta. Protesti će biti i u drugim gradovima – „Srbija će zaista stati ako se ispune zahtevi“.

Poslanica DS-a Dragana Rakić i SSP-a Marinika Tepić pokušale su da uđu u prostorije REM-a kako bi predale zahteve i ostavke, ali su vrata bila zaključana. Zatim je izašao službenik koji je odbio da ih pusti u prostorije ove institucije.

Njima je rečeno da moraju da se najave kako bi na pisarnici predali zahteve.

Na predlog poslanice Narodne stranke Sande Rašković Ivić da zahteve ostave na vratima REM-a, kad im već ne dozvoljavaju da ih ostave na pisarnici, od radnika obezbeđenja zatražili su selotejp kako bi to učinili.

Nakon lepljenja papira, Tepić je izjavila da je REM najodgovorniji za ulazak nasilja u svaki dom u Srbiji, te da je to nasilje poslednjih nedelju dana eskaliralo i traumatizovalo društvo. Ponovila je da traže oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju, koje je okarakterisala kao „fabrike zla“.

„Vlasnika Pinka niko ne pita za porez, ima avione, gradi vilu na Dedinju“, a za to vreme se promoviše nasilje sa te televizije, rekla je ona.

Prokomentarisala je da REM „nije smeo da primi ostavke“, te rekla da su očekivali „minimum savesti“.

Navela je i da kada vide kako se REM danas poneo im je jasno kako će se vlast odnositi prema njihovim zahtevima.

„Na ovo nasilje i zlo ne može više da se ćuti. Srbija se protiv toga ujedinila. Mi hoćemo da nasilje stane. To je tema svih tema. Hoćemo odgovornost za ovo što se desilo. Ne mislim da je niko lično kriv, ali ako bi tako gledali, onda bi bili portiri, a ne ministri: Niko nema srama, jedino pod pritiskom Branko Ružić je podneo ostavku“, rekla je.

Poslanica Ne davimo Beograda Jelena Jerinić rekla je da im je objašnjeno da pisarnica ne radi iz tehničkih razloga, te da nisu hteli ni da im pismeno, rukom, napišu da su primljeni zahtevi. Ista je situacija bila i juče kada su poslanici probali da predaju zahtev za sazivanje sednice predsedavajućem Vladimiru Orliću u Skupštini, podsetila je.

Rakić je navela da su „institucije zatvorene za građane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari